Gebeliğin son ayı dikkat edilmesi gerekenler
Gebeliğin son ayında nelere dikkat edilmeli ? Hamileliğinizin sonuna yaklaştıkça bebeğinizle tanışmak için heyecanlanıyorsunuz. Heyecanın yanın da doğum ile ilgili endişelere sahip olabilirsiniz. Doğum ile ilgili ürkütücü efsaneler duyabilirsiniz. Her gördüğünüze her duyduğunuza itibar etmeyin. Doğum ile ilgili endişelerinizi hekiminize bildirebilir, en sağlıklı bilgiyi hekiminizden alabilirsiniz.
Gebeliğin son ayına yaklaştığınızda bebeğiniz aşağıya inecektir. Büyüyen bebeğinizin pelvikte yaptığı baskıdan dolayı sık sık idrara çıkma isteği , vajinal akıntıda artış ve rahim ağzında değişimler gözlemleyebilirsiniz. Gebeliğin son ayı bebeğiniz büyüdüğü için bir takım rahatsızlıklar hissedebilirsiniz. Uyku problemleri,kasılmalar,mide ekşimeleri,mide bulantıları gibi. Bebeğin ağırlaşması ve alçalmasıyla birlikte belinizde pelvisinizde ağrılar olacaktır.
Gebeliğin son ayı yorgunluk
Bebeğiniz artık daha önce olduğundan çok daha güçlü. Muhtemelen rahminizde gerçekleşen çok fazla hareketlilik hissedeceksiniz. Kendinizi yorgun ve bitkin hissedebilirsiniz. Temizlik yeme pişirme gibi günlük işlerinizi yapmada sıkıntı çekebilirsiniz. Bu noktada yanınızda birilerinin olması sizin faydanıza olacaktır.
Gebeliğin son ayı nelere dikkat etmeliyim ?
Öncelikle sizi yorucu aktivitelerden uzak durun. Doğum ile ilgili bilgiler edinmeye çalışın. Gebeliğinizin son ayı yüzerek vücudunuzu rahatlatabilirsiniz. Fakat bu egzersizi apmadan önce mutlaka hekiminize danışın.
Nefes alma tekniklerini öğrenin.
Doğumun işaretleri hakkın da bilgi edinin.
Kendinizi doğuma hazırlayın.
Gebeliğin dokuz ay uzunluğunda olduğu söylenirken, tam süreli bir bebek aslında 38-40 haftalıktır. Bebeğiniz artık tamamen oluşmuş ve rahmin dışında yaşam için hazırlanıyor. Kilo alıyor ve beyni büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Refleksleri koordine edilir ve göz kırpabilir, kavrayabilir ve başını çevirebilir. Bebeğiniz doğum pozisyonu için aşağıya doğru inecektir.Bebeğiniz neredeyse doğmaya hazır. Zihinsel ve fiziksel olarak kendinizi doğuma hazırlayın.
Gebeliğin son ayı sizin için hem endişe hemde heyecen uyandırabilir. Korkmayın ve sakin olun. Gebeliğin son ayın da yalancı sancılarla tanışacaksınız. Bu sancılar düzensizdir. Gerçek doğum sancıları 5 dakikada bir yada 10 dakika da 3 defa olacaktır. Suyun gelmesi ve lekelenmenin olması doğumun başladığının işaretidir. Beklenmedik misafiriniz gelmeden doğum çantanızı hazırlayın. Bebeğiniz ve sizin için gerekli olanları gözden geçirin ve eksiksiz hazırlayın.
Gebelik süresince bir takım komplikasyona maruz kaldınız. Ağrılar , mide bulantıları,uykusuz geceler ve endişeler. Hepsi doğumun gerçekleşmesi ile bebeğinizi kucağınıza aldıktan sonra geçecek. Doğum yapmak hayatınızdaki en zor şey olabilir. Hazırlık kilittir bilgilenerek doğumunuzu sorunsuz yönetebilirsiniz.