Yumurta çatlatma iğnesi sonrası bilgiler
Yumurta çatlatma iğnesi sonrası bilgiler Kadınlar Kulübü
Günümüzde kısırlık yaygın görülmekle birlikte bu problemin tedavisi de mümkündür. Yeterki kadın ve erkeğin üreme ile ilgili ciddi bir problemi olmasın. Kısırlık hem kadında hem erkekte hemde ikisin de birden görülmekle birlikte nedensiz de olabilmektedir. Kadınlar da kısırlığın en yaygın nedenleri genelde yumurtlama ile ilgili olabilrken rahime bağlı (fallop tüplerinin tıkalı olması, rahim anormallikleri,endometriozis gibi ), hormonal düzensizliklerden de olabiliyor. Erkeklerde kısırlığın en yaygın nedeni azospermi,sperme bağlı problemler ve varikosel olabilmektedir. Neyseki bu problemlerin çoğunun tedavisi mümkündür.
Yumurtlama her zaman aynı dönemdemi olur ?
Adet döngüsü sağlıklı kadınlarda her ay düzenli gerçekleşmektedir. Akabin de yumurtlama gerçekleşecek ve üreme için erkeğin spermi ile buluşacaktır. Yumurtlama iki dönem arası gerçekleşen bir durumdur. Bazen farklı zamanlarda da gerçekleşebilir. Yumurtlama gününü saptamak için bir çok yöntem olsada ovülasyon testleri ve usg bu verimli günü net olarak saptayabilir. Kadınların çoğun da adet düzensizliği görülmektedir. Adet düzensizliği olanlarda yumurtlama da düzensiz gerçekleşmektedir. Yada yumurtlama gerçekleşmeye bilir.
Yumurtanın çatladığını nasıl anlarım ?
Bu noktada kadının yumurtalıklarının uyarılması için bir takım hormon tedavileri uygulanacaktır. Tedavinin ilk aşamasın da klomen tedavisi uygulanır. Klomenle yumurtalar belli bir büyüklüğe eriştikten sonra çatlaması için yumurta çatlatıcı iğne yapılır. Bir çok kadın bu tedavi ile gebe kalabilmektedir. Çatlatma iğnesi sonrası çiftlere ya aşılama yada belirlenen günlerde ilişki önerilir.
Yumurta çatlatma iğnesi uygulandıktan yaklaşık olarak 36 sonra yumurtada çatlama meydana gelecektir. Bu süreçte kadında kasıklarda ağrı, vajinal akıntıda artış,gögüs hassasiyeti ve belde ağrı gibi septomlar görülebilir. Bu tedavide görülen normal kabul edilen septomlardır.
Yumurta çatlatma iğnesi ne zaman yapılır ?
İnfertilite tedavisinde ilk aşama yumurtalıkları uyarmaktır. Yumurtalar yumurtayı geliştirici ilaçlarla önce büyütülür. Yumurtalar 18- 20 mm bir büyüklüğe ulaştığın da ( usg ile takibi yapılır ) yumurta çatlatma enjeksiyonu uygulanır. Bu enjeksiyonlar genelde göbek çevresine yapılmaktadır. Tabi uygulama kullanılan ilacın markasına görede değişmektedir.. Bu konu da doktorunuz size gerekli bilgiyi verecektir.
Yumurta çatlatma iğnesi sonrası ne zaman gebelik testi yapmalıyım ? Bu soruyu tedavi gören hastalardan sıklıkla alıyoruz. Bu konu da size en sağlıklı bilgiyi hekiminizin vereceğini belirtelim. Yumurta çatlatma iğnesi sonrası adetinizde gecikme olursa hemen test yapabilirsiniz. Genelde yumurta çatlatma iğnesi sonrası gebelik testi enjeksiyon dan 14 gün sonra yapılmaktadır.
Yumurta çatlatma iğnesinin de olası yan etkileri vardır. Bunlardan biri yumurtalıkların aşırı uyarılması ile gerçekleşen OHHS sendromudur. Belirtileri kasıklarda dayanılmaz ağrıdır. Şayet enjeksiyon sonrası aşırı derecede ağrılarınız varsa ve buna lekelenme eşlik ediyorsa en kısa zaman da hekimize durumunuzu bildirin. Evet sevgili okurlar yumurta çatlatma iğnesi ile ilgili makalemizi incelediniz. Konuya dair sorularınızı bizlerle bu başlık altın dan paylaşabilir, sorularınıza en kısa zaman da yanıt alabilirsiniz.
Bir yorum
Gül
Yumurta çatlama ignesi nezaman yapılması gerekiyor adet öncesımı adetten sonramı