Endometriozis nedir kısırlık yaparmı ?
Endometriozis kadınlar kulübü Endometriozis olup hamile kalanlar tanı nasıl konur belirtileri Endometriozis belirtileri Endometriozis tedavisi ve daha fazlası
Endometriozis belirtileri bir kadından diğerine yoğunlukta değişiklik gösterebilir ve endometriozis miktarı her zaman yaşanan ağrı ve rahatsızlık miktarına karşılık gelmez. Endometriozisi olan bazı kadınlar belirtileri gösterirken bazıları belirtileri göstermez. Araştırmalar, endometriyozisin üreme çağındaki 10 kadından 1 ni etkilediğini ve dünya genelinde tahminen 176 milyon kadının bu durumu yaşamasına neden olduğunu gösteriyor.
Endometriozisin kesin nedeni belirlenmemiştir. Menstruasyon veya ovülasyon sırasında pelvik ağrı endometriozis semptomu olabilir, ancak normal kadınlarda da görülebilir.Endometriyal doku üreme organlarında yaygın olarak görülür, örneğin uterusun dış kısmı, fallop tüpleri ve yumurtalıklarda bulunur. Bağırsak ve mesane gibi diğer iç organlara yayılabilir. Doku lenfatik sistemi etkilerse tüm vücuda yayılabilir. Endometriozis tanısını doğrulamak için tek kesin test laparoskopi ile yapılır. Endometriozis tedavisinde doğum kontrolü, ağrı kesici ve ameliyat gibi hormonal ilaçlar bulunur.
Klasik endometriozis belirtileri arasında şunlar bulunur:
Ağrılı, ağır veya düzensiz dönemler
ilişki sırasında veya sonrasında ağrı
kısırlık
Ağrılı barsak hareketleri
İlişki esnasında veya sonrası lekelenme
Endometriozis infertiliteye neden olur mu?
Yukarıdaki tüm semptomların başka nedenleri olabilir ve mutlaka endometriozis belirtileri olmayabilir. Herhangi bir semptomun sebebini açıklığa kavuşturmak için muayene olmak önemlidir. Endometriozis, sağlıklı çiftlerin infertilitesinin sebeplerinden biridir. Bazı çalışmalar, endometriyozisli kadınların epitelyal over kanseri olarak bilinen bazı yumurtalık kanseri tipleri gelişme riski taşıdıklarını ileri sürmektedir . Bu risk, hem endometriozis hem de birincil infertilite olan (hiç gebe kalmamış olanlar) en yüksek düzeydedir. Endometriozis tedavisinde bazen kullanılan kombine oral kontraseptif hapların kullanılması, bu riski önemli ölçüde azalttığı görülmektedir.
Endometriozis, infertilite olan kadınlarda, gebe kalmış olanlara kıyasla daha sık görülür . Bununla birlikte, kesin endometriozisi olan birçok kadın, özellikle hafif veya orta derecede ise zorlanmadan gebe kalabilmektedir. Hafif veya orta düzeyde endometriozisi olan kadınların% 70 inde herhangi bir spesifik tedavi almadan üç yıl içinde gebe kalacağı tahmin edilmektedir. Çoğu durumda endometriozis semptomları gebelikte kaybolur gibi görünür. Bunun nedeni, gebelik hormonlarının endometriyozun azalmasına neden olmasıdır. Endometriozisi olan kadınların sıklıkla ciddi şikayetler ve normal aktivitelerin sınırlandırılması, ağrı / rahatsızlık ve anksiyete / depresyon gibi yaşam kalitesinin önemli ölçüde azalmasına neden olurlar. Genellikle endometrioz menopozdan sonra geçmektedir.
Diyet değişikliklerinin endometriozis semptomlarını önleyebileceğini veya azaltabileceğini gösteren, iyi bilinen bir veri bulunmamaktadır. Bir çalışma yeşil sebzelerin ve meyvelerin yüksek tüketiminin endometriozis gelişme riski düşüklüğü ile ilişkili olduğunu göstermiştir; yüksek oranda kırmızı et alımı ise yüksek risk taşımaktadır. Alkol, süt veya kahve tüketimi ile herhangi bir ilişki görülmemiştir. Diyetin endometriyoz gelişiminde rol oynayıp oynamadığını belirlemek için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır .
Endometriozis doğum uzmanı tarafından tedavi edilmektedir. Endometriozis, pelvik ağrı belirtileri ve fizik muayene bulguları temel alınarak şüphelenilebilir.Endometriozis tanısını kesin olarak ortaya koymak için belirtiler ne de fizik muayeneler yeterli olmayabilir. Ultrason gibi görüntüleme çalışmaları, diğer pelvik hastalıkların ortadan kaldırılmasında yardımcı olabilir ve vajinal ve mesane bölgelerinde endometriozun varlığını önerebilir, ancak endometriyozisi güvenilir şekilde teşhis edemezler.Sonuç olarak, endometriozis teşhisi için tek kesin yöntem cerrahi yöntemdir. (laparoskopi ) Sevgili anneler ne diyor okurları ; endometriozis ile ilgli makalemizi incelediniz. Konuya dair soru , öneri ve yorumlarınızı bizlerle bu başlık altından paylaşabilir , sorularınıza en kısa sürede yanıt alabilirsiniz.