Adet Gecikmesinin Nedenleri Nelerdir ?
Adet neden gecikir ? Adet gecikmesinin nedenleri nelerdir? Kadınlar Kulübü
Normal adet döngüsü kadından kadına farklılık gösterir. Her kadının menstrüel döngüsü farklıdır. Vücut ya da hormonlara bağlı olarak, kadınlar her 21 ila 30 – 35 günlük dönemlere tabidir. Bir grafik tutmak ve her dönem arasındaki sayıları saymak, kadının kendi döngününün doğasını belirlemesine yardımcı olabilir. Adet gecikmesi bir çok kadının yaşadığı ortak problemlerden biridir. Hamilelik dışında cevapsız dönemlerin birkaç nedeni vardır. Amenore , devamsızlık dönemlerinin tıbbi terimidir. Menstruasyonun aksaması veya yokluğuna neden olabilecek çeşitli nedenleri veya altta yatan faktörleri bu makalede bulabilirsiniz..
Düzenli menstrüasyon döngüsüne sahip olmak normal, sağlıklı bir vücuda karşılık gelmektedir. Kadınların hormonları, özellikle progesteron ve östrojen, öncelikle adet döngüsünü düzenleyerek çalışır. Adet döngüsünün 1. günü aynı zamanda menstrüel döneminizin 1. günüdür. Endometriyal astarın veya kanamanın dökülmesi hem progesteron hem de östrojen düzeylerindeki düşüş ile gerçekleşir. Vaginal kanama 3-5 gün sürer.
PMS – adet öncesi sendrom
Birçok kadın, adet öncesi semptomlar yaşar. Yukarıdaki adet öncesi ve adet kanamalarının şiddeti ve sıklığı, bazı biyolojik, çevresel ve yaşam biçimi faktörlerine bağlı olarak kişiden kişiye değişir. PMS semptomlarına örnekler şunları içermektedir:
Göğüslerde hassasiyet.
Şişkinlik veya su tutma.
Akne patlamaları.
Aşırı duygusal aşırı duyarlılık.
Ruh hali.
Dismenore adı verilen menstrüel kramplar
Adet döngüsü ve menopoz
Düzensiz ya da kaçırılmış dönemler genellikle menstrüel erken ya da geç dönemlerde ortaya çıkar. Menstrüel döngüyü kontrol eden hormonları dengelemek vücut için birkaç yıl alır. Bununla birlikte, kadın menopoza veya perimenopozale yaklaşmaya başladığında, dönemler düzensiz hale gelebilir. Menopoz, bir kadının son adet dönemine girmesinden bir yıl sonra ortaya çıkar.
Adet neden gecikir ? Adet gecikmesi yaşayanlar kadınlar kulübü hamilemiyim ?
Kayıp bir dönemin en yaygın nedeni gebeliktir. Evde yapılan hamilelik testleri, hamile olup olmadığınızı belirlemek için ilk adımdır. Test negatif sonuç gösteriyorsa, aşırı kilo kaybı veya kazanma, anoreksiya veya bulimia gibi yeme bozuklukları, egzersiz, duygusal stres, hastalık, seyahat, ilaçlar veya kontraseptif doğum kontrol yöntemleri, hormonal sorunlar, uyuşturucu kullanımı, pelvik organlarla ilgili sorunlar veya sağlıksız beslenme adet gecikmesine neden olabilir.İrritabl bağırsak sendromu, tüberküloz, karaciğer hastalığı ve diyabet bazı ender durumlarda düzensiz dönemlere neden olabilir.
Düzensiz dönemlerin nedenleri şunlardır: amenore, anoreksiya, beyin tümörü, bulimiya, ektopik gebelik, menopoz, obezite, polikistik over sendromu, prematüre over yetmezliği, prolaktinom, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve stres. Diğer nedenler arasında pelvik organların bozuklukları, aşırı malnütrisyon, alışılagelmiş yorucu egzersiz, aşırı tütün içilmesi, hormonal dengesizlik, ilaçlar, hipofiz tümörleri, hızlı kilo kaybı veya kazanımı ve perimenopoz sayılabilir.
Prematür over yetmezliği
Erken yumurtalık yetmezliği, kadınların yumurtalıkların fonksiyon kaybından dolayı 40 yaşından önce menstürasyonunu durdurduğu bir durumdur. Prematür over başarısızlığının nedenleri cerrahi, kemoterapi veya radyoterapiden karın veya pelvis problemlerini içerebilir.
Adet gecikmesinin olası 7 nedeni şunlardır
Hamilelik
Hamile kalmaya hazır değilseniz belki de en büyük endişe budur. 7 gün adetiniz geciktiyse ve özellikle erken gebelik belirtileri yaşıyorsanız, durumunuzu öğrenmek için bir hamilelik testi yaptırmanız iyi olur.
İlaçlar veya şifalı otlar.
Bazı ilaçlar ve bitkiler, vücudun hormon dengesini kesebilir ve gecikmiş periyotlara neden olabilir. Doğum kontrol haplarının uzun vadeli kullanımıbir örnektir
Ameliyat veya yaralanmalar.
Pelvik bölgedeki bir ameliyat veya yaralanma, kan durgunluğuna neden olabilir ve menstrual akışın zamanında gelmesini geciktirebilir.
Yaşam tarzı.
Baskı , duygusal stres, diyetteki değişiklikler, egzersiz rutini veya fiziksel ortam tümü hassas hormon dengesini etkileyebilir ve gecikmiş periyotlara neden olabilir.
Karaciğer hastalığı
Düzensiz dönemleriniz varsa ve ayrıca depresyon, sinirlilik, ruhsal değişimler ve PMS geçiriyorsanız bunlar karaciğer hastalığından kaynaklanabilir.
Kan dolaşımı
Yetersiz beslenme, aşırı çalışma veya diğer genetik veya çevresel faktörlerden dolayı yeterli kan dolaşımınız yoksa, gecikmiş periyotlarla karşılaşabilirsiniz.
Soğuk
Soğuk kan akışının yavaşlamasına, dolayısıyla gecikmiş periyotlara neden olabilir. Bu soğukluk dışsal veya içsel faktörlerin bir sonucu olabilir.
Yukarıdaki gecikmiş dönemlerin en yaygın sebepleridir.Bununla birlikte, adet döngüsü genellikle 35 günden daha uzun sürerse, dikkat etmeniz, kök nedenini öğrenmeniz ve altta yatan dengesizliği gidermek için gerekli adımları atmanız gerekir. Menstrüel sorunlar devam ederse, derhal tıbbi yardım gerektiren ciddi bir durumun işareti olabilir. Bu yüzden mutlaka bu tür bir durum da kadın doğum uzmanına görününüz.