Böbrek enfeksiyonunun belirtileri nelerdir ?
Günlük olarak, hepimiz enerjimizi sürdürmekve karnımızı doyurmak için çeşitli besinleri yiyip içiyoruz. Tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerin çoğu organın sağlıklı işleyişi için gerekli olan daha fazla enerji üretmesi ve aynı zamanda aktif kalmamıza yardımcı olmak için vücut tarafından tüketilirken, yutulan gıda ve sıvıların bir kısmı geride kalmaktadır. Fazla gıdalar ve sıvılar, vücut tarafından reddedilen diğer bazı atık ve toksinlerle birlikte, boşaltım sistemimiz aracılığıyla vücuttan geçmelidir. Vücudun hayati organlarından biri olan böbrekler, vücuttan fazla atık ve toksinleri filtrelemekten sorumludur.
Böbrekler, omurganın her iki tarafında, mide bölgesinin arkasında bulunan bir çift hayati organdır. Daha önce belirttiğimiz gibi, böbreğin ana işlevi, atık ve toksinleri kandan ayırıp, idrar şeklinde vücudun dışına çıkarmaktır. Böylelikle,bir böbrek veya her iki böbrek arızalandığında, atık ve toksinler vücudunuzdan etkili bir şekilde çıkamayacağı için, bir takım sağlık sorunlarına yol açabilir. Bakterilerin böbrek içine girmesi, idrar yolundan geçmesi gibi böbrekler enfekte olabilir ve işaretler çok belirgin olmayabilir. Böbrek enfeksiyonunun tedavi edilmemesi böbrek taşlarına ve hatta böbrek yetmezliğine neden olabilir.
Böbrek vücudumuzu temizlemeye yardımcı olan hayati bir organdır. Böbrek, atık maddesinin vücuttan atılmasında ve toksinlerden arındırılmasında önemli bir rol oynar. Vücudu sağlıklı ve iyi durumda tutmak için, böbrek hastalığının semptomlarını görmezden gelmemek önemlidir. Böbrek hastalıklarının birçok yaygın nedeni diyabet, hipertansiyon ve sağlıksız bir yaşam tarzıdır. Erken dönemde yardım ve tedavi aramak için belirtileri tanımak önemlidir. Herhangi bir böbrek hastalığının ilk belirtisi, idrar miktarında ve sıklığında bir değişikliktir. İdrar kalitesinde bir değişiklik olabilir. İdrarın normal soluk sarı rengi de daha koyu bir renge dönüşebilir. İdrar yapmak için ısrarcı bir dürtü de olabilir. Sık idrara çıkma kronik böbrek hastalığının en yaygın semptomlarından biridir
Aşağıdakiler asla göz ardı etmemesi gereken böbrek enfeksiyonu sessiz işaretlerinden bazılarıdır.
Kötü kokulu idrar
İdrar yaparken ağrı
İdrar yapmada zorluk
Bel ağrısı
idrarda kan
Çok sık idrara çıkma isteğiniz varsa, sıvı alımınız normalden fazla artmamış ise veya gebe değilseniz veya diyabet hastası değilseniz, böbrek enfeksiyonunun sessiz bir belirtisi olabilir. Böbreğin dokuları bakteriyel enfeksiyondan etkilendiğinde, iltihaplı ve tahriş olurlar, mesaneyi daha fazla uyarırlar, böylece sık sık idrara çıkmaya başlayabilrisiniz.
Kötü kokulu idrar böbrek enfeksiyonunun başka bir sessiz işareti Bu koku normal idrar kokusundan çok farklı olacaktır. Çünkü böbrekler enfekte olduğunda, bunların içinde pus hücreleri üretilir. Çoğu zaman insanlar, özellikle kadınlar, idrara çıkarken ağrı veya yanma hissi yaşamaktadır. Böbreklerin enfeksiyonu, idrar yaparken de ağrıya neden olarak üretra ve mesaneyi de enfekte edebilir.
İdrara çıkma isteğiniz olduğu halde idrarınızı yapamıyorsanız bu idrar ollarınızın enfeksiyon kaptığı anlamına gelebilir. Böbreklerde enflamasyon, idrarın vücuttan kolaylıkla geçmesini engelleyebileceğinden, bu durum özellikle de ağrı ile birleştiğinde böbrek enfeksiyonu nedeniyle olabilir.
Daha önce, böbreklerin sırt bölgesinde, omurganın her iki tarafında bulunduğunu belirttik Yani, doğal olarak, böbrekler iltihaplı ve enfekte olduğunda, sırt ağrısına yol açabilirler. Bu sırt ağrısı genellikle başlangıçta hafif olabilir bu yüzden insanlar bunu görmezden gelirler. Bununla birlikte, kalıcı sırt ağrısı böbrek enfeksiyonunu gösterebilir ve kontrol edilmelidir.
İdrar yaparken kanın fark edilmesi, özellikle ağrı ve kötü koku ile birleştiğinde, böbrek enfeksiyonunu gösterebilir, ancak bu işaret sadece sonraki aşamalarda ortaya çıkabilir. Enflamasyon ve enfeksiyon, böbreklerdeki kanamaya yol açabilir, bu da idrarla karışır ve vücuttan çıktığı zaman görülür.
Sevgili okurlar böbrek enfeksiyonunun belirtileri nedenleri ve tedavisi başlıklı makalemizi incelediniz. Konu içinde yer alan septomlara yani belirtilere sahipseniz en kısa zamanda hekime görünün. Erken teşhis ve tedavi edilmeyen enfeksiyonlar böbreklere zarar verebilir. Böbreklerimiz hayati organlarımızdan biridir. Konuya dair soru ve yorumlarınızı bizlerle bu başlık altından paylaşabilir, sorularınıza en kısa zaman da yanıt alabilirsiniz. Sağlıklı günler diliyoruz..