Gebelik

Molar gebelik nedir, belirtileri nelerdir ?

Molar gebelik, rahmin içinde büyüyen bebek bulunmayan, ancak bunun yerine hızla büyüyen plasenta benzeri hücreler olan bir gebelik türüdür.Molar gebelikte, döllenmiş yumurta doğru miktarda genetik malzeme içermez. Normal döllenmiş bir yumurta, biri anneden diğeri babadan olmak üzere iki takım genetik malzeme içerir.

 

Tam bir molar gebelikte, bir sperm boş bir yumurtayı döllemekte, dolayısıyla içerideki tek genetik malzeme babadan gelmektedir. Bu, anormal plasenta benzeri hücrelerin bir kitlesini oluşturur, ancak gelişmekte olan bir bebek yoktur. Parsiyel bir molar gebelikte, iki sperm bir yumurtayı döllemekte, bu yüzden içeride çok fazla genetik madde bulunmaktadır. Bebek gelişmeye başlar, ancak düzgün gelişmez.

 

MOLAR GEBELİĞİN BELiRTiLERİ NELERDİR?

 

 

Bir molar hamilelik, bir gecikme süresi, (adet gecikmesi ) sabah bulantısı, şişmiş hassas gögüsler ve yorgunluk gibi normal gebelik belirtileri ve semptomlarına neden olur. Ama aynı zamanda şunlarada neden olabilir:

Vajinal kanama genellikle küçük üzüm benzeri kistlerin geçmesine eşlik eder.
Şiddetli sabah bulantısı
Çok yüksek tansiyon
Rahatsız edici kramp
Açıklanamayan kilo kaybı
Aşırı tiroid hormon düzeyleri

Yukarıdaki belirtilerin bazıları normal bir hamilelikte de ortaya çıkabilir, bu yüzden mutlaka bir şeyin yanlış olduğuna dair bir işaret değildir. Herhangi bir semptomdan endişe ediyorsanız, mutlaka hekime görünün.

 

Molar gebelik devam edebilir mi?

Hayır. Molar gebeliklerin hepsi yanlış sayıya veya kromozom dengesine sahiptir ve hayatta kalamazlar.

Bir molar gebelik , yumurta ve spermin fertilizasyonda bir araya geldiği bir problemin neden olduğu plasenta anormalliğidir. Molar gebelikler, her 1000 gebeliğin 1inde görülür Hamilelik taraması yapılıncaya kadar molar gebelik genellikle fark edilmez. Bazen vajinal kanama molar gebeliğin ilk belirtisidir. Gebeliğin erken döneminde vajinal kanama fark ederseniz, genellikle bebeğinizle ilgili herhangi bir problemi göz ardı etmek için ultrason taramasından geçebilirsiniz.

Eğer bir molar gebelik şüphesi varsa, ayrıca bir molar gebelikte anormal derecede yüksek olduğu için insan koryonik gonadotropin hormonu (HCG) seviyenizi kontrol etmek için bazı kan ve idrar testlerine de yapabilirsiniz.Çoğu molar gebelikler kendiliğinden sona erecek ve atılan doku üzüm benzeri görünecektir.

Hamilelik bir yumurtayı dölleyen sperm ile başlar. Döllenmiş yumurta implant ettiği rahim (uterus) bölgesine gider. Normalde plasenta oluşturan hücreler anormal hücrelerin kümesine dönüştüğünde molar gebelik oluşur.Tam bir molar gebelikte, fetus hiç gelişmez. Genellikle herhangi bir genetik bilgi içermeyen bir yumurta bir sperm tarafından döllenirse ortaya çıkar.Parsiyel bir molar gebelikte, bir fetus gelişebilir, ancak anormal olacaktır ve hayatta kalamaz. Normal bir yumurta 2 sperm ile döllendiğinde kısmi molar gebelik gelişir.Molar hamileliğin neden gerçekleştiğini kimse bilmiyor. 20 yaşına kadar olan genç kadınlarda ve 35-40 yaşın üstündeki kadınlarda ve daha önce molar gebelik geçirmiş kadınlarda daha sık görülür.Bazı kadınlar ilk hamilelik ultrasonografisinde molar bir hamilelik olduğunu keşfederken, diğerleri bunu sadece bir düşükle keşefederler.Bir molar gebelik şüphesi varsa Teşhisi doğrulamak için bir ultrason taraması ve bir kan testi yapılacaktır.Tanı konulduğunda, anormal hücrelerin genel anestezi altında cerrahi prosedürle çıkarılması gerekebilir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir