Adet dışı kanama neden olur ?
Adet dışı kanama yaşayanlar kadınlar kulübü
Sağlıklı kadınlar düzenli olarak ayda bir defa adet kanaması yaşarlar. Adet kanaması bazı kadınlarda düzenli gerçekleşirken bazılarında düzensiz seyretmektedir. Daha önceki makalelerimizde düzensiz adet kanamalarının nedenlerine değinmiştik. Bir çok tıbbı koşul veya yaşam tarzında ki değişimler adet düzensizliklerine sebebiyet vermektedir.
Birde aylık periyod dışında ara kanamalar olmaktadır. Bunların nedeni hormonal yada tıbbi koşullar olabilmektedir. Normal menstruasyon ile doğrudan bağlantılı olmayan bu kanamalar ile ilgili detaylı bilgileri makalemizin devamında bulabilirsiniz.
Adet kanaması nedir nasıl gerçekleşir ?
Dönemler arasında kanama veya lekelenme yaygın bir sorundur. Kadın hormonlarının dengesindeki değişiklikler veya bir kadının üreme organlarında fiziksel değişiklikler en yaygın nedenlerdir. Menstrüasyona aylık döneminiz de denir. Adet genellikle yaklaşık 12 yaşında başlar. Bazı kızların ilk dönemleri 9 yaş gibi erken bir tarihte ya da 16 ya da daha yaşına kadar geç olabilir. Menapoz, menstruasyonların durduğu zamandır. Bu genellikle yaklaşık 50 yaşında yaşanır. Menstruasyon, vücudunuzu gebelik için hazırlamaya yardımcı olan bir döngünün parçasıdır. Her ay adet döngüsü sırasında hormon seviyeleri yükselir. Uterusunuzun astarı daha kalın hale gelir ve yumurtlama olur. Yumurtlama, yumurtalıklarınız bir yumurta bıraktığında gerçekleşir. Eğer yumurta döllenmezse, uterusunuzun astarı tutunur ve menstrüasyon oluşur. Menstrüasyon genellikle her 21 ila 28 gün arasında olur.
Dönemler arasındaki kanamaların potansiyel nedenleri
Dönemler arasında kanama menstrüel siklüsün normal bir parçası değildir. Ortalama döngü 21 ila 35 gün sürer . Normal vajinal kanama, aynı zamanda döneminiz olarak da bilinir, birkaç günden bir haftaya kadar olabilir. Bunun dışında herhangi bir kanama anormal olarak kabul edilir ve çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.
rahim kaynaklı sorunlar
stres
ilaca bağlı düzensizlik
düşük yapma
vajinal kuruluk
bir hormon dengesizliği
kanser
Dönemim başlamadan önce hangi belirtileri yaşarım?
Bu semptomlar, adet öncesi sendromunun (PMS) bir parçasıdır ve döneminiz başladığında genellikle kaybolur. Aşağıdakilerden herhangi biri hakkında daha fazla bilgi için doktorunuza danışın:
Sinirlilik
Meme şişmesi veya acısı
Şişkin hissetmek
Yorgunluk
Baş ağrısı
Uyku sorunları
Baş dönmesi
Mide bulantısı
Gebelikte görülen komplikasyonlar lekelenmeye neden olabilir. Hem düşük yapma hem de ektopik hamilelik kanamalara neden olabilir. Dış gebelik, döllenmiş bir yumurtanın uterus yerine fallop tüpüne implante olmasıyla oluşur. Hamilelik sırasında lekelenme, düşük yapmakta olduğunuz anlamına gelmeyebilir. Bununla birlikte, hamileyseniz ve herhangi bir vajinal kanama geçiriyorsanız derhal doktorunuza danışmalısınız.
Dönemler arasındaki anormal vajinal kanamalar, intermenstrüel kanama, lekelenme ve metroraji olarak da adlandırılır. Kanama normal periyotlar arasında gerçekleştiğinde, olası birçok neden vardır. Bazı nedenlerin tedavisi kolay olsa da diğerleri ciddi bir durumun altını çizebilir. Adet gününüz olmadığı halde ara kanama veya lekelenme yaşıyorsanız bunun mutlaka bir nedeni vardır. Bir şeylerin ters gittiğini gösterebilir. Bu nedenle ara kanamalar ve lekelenmeler dikkate alınmalı en kısa zaman da bir kadın doğum uzmanına görünmek gerekir. Hekim yaşam şeklinizle ve adet döngünüzle ilgili bir kaç soru soracak vajinal muayene yapacak ve usg uygulayacaktır. Bunların dışında hormon tetkitleriniz yapılacak ve kapsamlı bir şekilde durumunuz değerlendirilecektir. Ara kanamanın altta yatan nedeni saptandıktan sonra uygun bir tedavi uygulanacaktır.
Sevgili anneler ne diyor okurları ; Ara kanama nedenleri ile ilgili makalemizi incelediniz. Konuya dair soru ve önerileriniz var ise bizlerle bu başlık altın dan paylaşabilir, sorularınıza en kısa sürede yanıt alabilirsiniz.