Adet düzensizliği olanlar nasıl beslenmeli ?
Adet düzensizliği bir çok kadın için ortak bir sorundur. Adet düzensizliğinin bir çok nedeni vardır. Düzensiz dönemlere sahip olmak sizi strese soktuğu gibi doğurganlığınızı da etkilemektedir. Öyle ki düzensizlikte rol oynayan hormon bozukluğu genel sağlığınızı da etkileyebilir. Makalemizin devamında adet dönemini düzene sokmak için beslenme önerileri ve adet düzensizliğinin nedenleri yer almaktadır. Konuya dair soru ve yorumlarınızı bizlerle bu başlık altından paylaşabilir, sorularınıza en kısa zamanda yanıt alabilirsiniz.
Bazen vücut, adet döngüsü de dahil olmak üzere normal fonksiyonları sürdürmek için günlük olarak yeterli beslenme almıyor. Vücudun sağlıklı bir adet döngüsünü sürdürmek için ihtiyaç duyduğu çok önemli besinler vardır. Beslenme kusurları, aslında adet döngüsü düzensizliklerine neden olabilir ve sonunda tüm döngünün durmasına neden olabilir.
Çok çeşitli tüm besinleri yemek sağlıklı bir adet döngüsü için hayati önem taşır. Vücut, günlük olarak tükettiğimiz gıdalara en iyi şekilde hizmet etmeye dayanır. Sağlıklı bir adet döngüsünü destekleyen temel besinler vardır.Bunlardan herhangi biri eksikse, adet düzensizliği yaşamanız muhtemldir.Çalışmalar, yeterli miktarda demir almayan kadınların anovülasyon (yumurtlama eksikliği) geliştiğini göstermiştir.
C vitamini hormon düzeylerini dengeleyebilir ve kadınlarda doğurganlığı artırabilir. Vücudun uygun demir emilimi için C vitamini besin kaynakları gerektirir. C vitamini büyük gıda kaynakları kırmızı biber, portakal, çilek ve ebegümeci çayı. Yeşil sebzeler, uygun hormonal denge için gerekli olan B vitaminleri açısından zengindir. Pazı, lahana, su teresi, deniz yosunu, yeşil lahana, ısırgan otu, maydanoz ve fesleğen gibi besinler B vitaminleri içerir.
Lif hormonal dengesizliğe neden olabilen vücuttaki aşırı hormonları gidermeye yardımcı olur. Lif ayrıca, PCOS ve immünolojik sorunlar gibi doğurganlık sorunlarını azaltmaya yardımcı olan ve sağlıklı hormonal dengeyi teşvik eden kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur. Yüksek lifli gıdaların bazı örnekleri, taze meyveler, sebzeler, koyu yapraklı yeşillikler ve fasülyelerdir. Çinko, vücudun tüm adet döngüsü boyunca hormon düzeylerini (östrojen, progesteron ve testosteron gibi) sabit tutmak için kullandığı minerallerden sadece biridir. Çinko’nun en zengin kaynakları istiridye, çiğ kabak çekirdeği, susam tohumu ve tahin (susam tohumu yağı).
Anovülasyon ve obezite arasında doğrudan bir bağlantı vardır.Obez kadınlar çok fazla vücut yağından dolayı çok fazla östrojene sahip olabilir. Düşük kilolu kadınlar da vücut yağ eksikliği nedeniyle anovülasyon olabilir. Adet döngüsünü desteklemek için yeterli östrojen veya yeterli kolesterol seviyesi korunmayabilir. Bu nedenle ideal kilo aralığında olmaya dikkat edin. PKOS polikistik over sendromu, üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen endokrin bozukluktur. PCOS’un iki belirgin ve tutarlı özelliği vardır: adet döneminin olmaması veya tutarsız adet döngüsü ve hiperandrojenizm (vücut çok fazla androjen üretmektedir, en yaygın olanı testosteron). Stres vücudun adet döngüsünü durdurmasına neden olabilir. Stres, vücudun, doğurganlık hormonlarımızın menstrüel siklusta doğru zamanlarda salınmasını engelleyen kortizol ve adrenalin gibi stres hormonlarını salmasına neden olur. Stresin azaltılması ve adrenal sağlığın desteklenmesi sağlıklı bir adet döngüsü için gereklidir.
Kötü tiroid fonksiyonu adet döngüsünün durmasına neden olabilir. Çok fazla tiroid hormonu üreten aşırı aktif tiroid Hipertiroidizm olarak adlandırılır. Hipotiroidizm tiroidin az olduğu ve yeterince tiroid hormonu üretmediği zamandır. Menstrüel siklusun olmaması hipertiroidizmin bir belirtisidir, düzensiz veya ağır sikluslar hipotiroidizmin bir belirtisi olabilir.Hipofiz tümörü, adet döngüsünün durmasına neden olabilecek belirli hormonların salınmasında ve üretiminde bozulmaya neden olabilir. Erken menopoz adet döngüsünde düzensizlikler yaratabilri yada adet olmayabilrisiniz. Görüldüğü üzere adet düzensizliğine neden olacak bir çok faktör vardır. erken teşhis ve tedaviye ilaveten sağlıklı bir yaşam şekli benimsemek durumu yönetebilir. 3 ardışık döngü geçirmediyseniz mutlaka bir kadın doğum uzmanına görünün..