Amniyosentez nedir nasıl yapılır ?
Amniyonsentez nedir nasıl yapılır ? Amniyosentez , anormal üçlü test sonucunda doktorunuzun istediği bir tanı testidir . Gebelik sırasında , fetüs , amniyotik sıvı ile çevrilidir; Amniyotik sıvı, canlı fetal hücreler ve alfa-fetoprotein (AFP) gibi diğer maddeleri içerir. Bu maddeler doğumdan önce bebeğinizin sağlığı hakkında önemli bilgiler sağlar . Makalemizin devamın da amniyosentez hakkın da detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Amniyosentez , doğum öncesi testtir ve test sırasında fetüsün çevresindeki küçük kesiden amniyon sıvısı çıkarılır . Doktorunuz az miktarda amniyon sıvısı toplamak için uzun, ince bir iğne kullanacaktır.Down sendromu, spina bifida ve kistik fibroz gibi bazı genetik bozukluklar için sıvı test edilecektir. Test sonuçları hamileliğinize devam edip etmeyeceğinizi belirlemenize yardımcı olabilir. Anormal tarama testi sonuçları, amniyosenteze ihtiyaç duyulabilmenin yaygın bir nedenidir. Doğum kusuruna sahip bir bebeğiniz varsa , beynin veya omuriliğin nöral tüp defekti adı verilen ciddi bir anormalliği varsa, amniyosentez doğmamış çocuğunuzun bu durumu olup olmadığını kontrol edebilir. 35 yaşın üzerindeyseniz , bebeğiniz Down sendromu gibi kromozom anormallikleri açısından daha yüksek bir risk altındadır. Amniyosentez bu anormallikleri tanımlayabilir. Kalıtsal kaygılar, bazı ailelerin bebeklerinde spesifik genetik bozuklukların olup olmadığını belirlemek için amniyosentezi seçmelerine neden olmaktadır.
Bir amniyosentez, fetüsü çevreleyen amniyotik sıvının küçük bir örneğini almak için kullanılan bir prosedürdür. Kromozomal bozukluklarını teşhis etmek ve spina bifida gibi nöral tüp kusurlarını tespit için yapılır. Test, aile öyküsüne ve prosedür sırasında laboratuvar testlerine bağlı olarak diğer genetik defektler ve bozukluklar için geçerlidir.
Tüm genetik problemler amniyosentez ile tespit edilebilir mi?
Test sonuçları genellikle yalnızca test edilen durum hakkında bilgi verir. Bazen test, diğer koşullarla ilgili sonuçları ortaya çıkarabilir. Tüm genetik koşullar için genel bir test yoktur.
Amniyosentez işleminde hastanede yatış gereklimidir ?
Bu test bir ayakta muayene prosedürü, bu nedenle hastanede kalmanız gerekmeyecek. Doktorunuz ilk olarak bebeğinizin uterustaki tam yerini belirlemek için bir ultrason gerçekleştirir. Ultrason, doğmamış bebeğinizin görüntüsünü oluşturmak için yüksek frekanslı ses dalgaları kullanan, invaziv olmayan bir prosedürdür. Ultrason sırasında mesaneniz dolmalıdır, bu yüzden bol miktarda sıvı içmelisiniz. Ultrasondan sonra, doktorunuz karnınızın bir bölgesine uyuşturucu ilaç uygulayabilir. Ultrason sonuçları, iğneyi yerleştirmek için güvenli bir yer sağlayacaktır. Amniyosentezinizin sonuçları normalse, bebeğinizin genetik veya kromozomal anomalileri olmayabilir.Anormal sonuçlar bebeğinizin genetik bir sorunu veya ciddi doğum kusuru olduğu anlamına gelebilir.
Kimler amniyosentez yapmalıdır?
35 yaş üstü kadınlar, kromozom anormallikleri olan bir bebek sahibi olma şansını artırabilir. Bu nedenle 35 yaş üzeri gebe kadınlara amniyosentez önerilir.Fetustaki kromozom anomalileri, Down sendromunda görüldüğü gibi, zihinsel özürlülük veya diğer doğum kusurlarına yol açabilir . Kromozomal bir defekti olan bir bebeğin olma ihtimali annenin yaşına göre artar.Bir ailede kromozomal sorunlar öyküsü varsa amniyosentez önerilebilir.
Amniyosentez
Amniyosentez, gelişmekte olan bebekte bu sorunları aramak için gebelik sırasında yapılabilecek bir testtir:
Doğum kusurları
Genetik problemler
enfeksiyon
Akciğer gelişimi
Amniyosentez genellikle güvenli bir prosedür olarak kabul edilirken olası komplikasyonlar arasında şunlar sayılabilir. Enfeksiyon, vajinal akıntı, spontan düşük ve nadiren bebeğin kan hücreleri annenin kan dolaşımına girebilir. Çoğu kadın prosedürden sonra kendini iyi hisseder. İşlem sonrası dinlenmeye özen gösterin..
Amniyosentez, kromozom anormalliklerinin ve fetusun cinsiyetinin saptanmasında çok doğrudur.Amniyosentez , fetusta belirli genetik problem olup olmadığını belirlemeye de yardımcı olabilir. Amniyosentezin yapılmasının bir başka ortak nedeni, fetusun ciğerlerinin yeterince olgunlaşıp olgunlaşmadığını görmektir.Amniyosentez tüm doğum kusurlarını tespit etmez, ancak ebeveynlerin belirgin bir genetik riski varsa koşulları tespit edebilir. Sevgili okurlar amniyosentez ile ilgili makalemizi incelediniz. Konuya dair soru ve yorumlarınız var ise bizlerle bu başlık altın dan paylaşabilirsiniz. Sorularınıza en kısa sürede dönüş olacaktır. Yapacağınız yorumlarda bir çok kaygılı anne adayına ışık olacaktır. Sağlıklı sıhhatli gebelik geçirmeniz dileği ile..