Sağlık

Burunda kuruluk nedenleri ve tedavisi

Zaman zaman çoğumuz burun kuruluğun dan müzdarip oluruz. Genellikle çok sıcak yada soğuk havalarda burun kuruluğu gelişebilir. Burun kuluğu rahatsız edici olsada sağlık açıaın dan her hangi bir olumsuzluk yaratmaz.Gece uyurken burun kuruluğu uykunuzdan uyanmanıza neden olabilir. Bu durumda kalitesiz uyku çekmenize neden olarak gündelik hayatınızı etkileyebilir. Kuruluk, mukoza zarının iç astarını kabuklayabilir. Normal şartlarda, burun nefes aldığınızda, soluduğunuz havayı ısıtır ve nemlendirir.

 

 

 

Kuru bir burun rahatsızlık verici, ağrılıdır ve zaman zaman potansiyel sağlık riskleri ortaya çıkarabilir. Genellikle hafif bir baş ağrısı eşlik eder. Burun deliklerinin içinde nem eksikliği olduğunda burnunuz kuru olur. Bu çevresel koşullar nedeniyle veya bazı ilaçlar dan dolayı oluşabilir. Burun kuruluğu , bazı olumsuz çevresel koşulların ortak bir belirtisidir ve antihistaminikler ve dekonjestanlar gibi bazı ilaçların bir yan etkisi olabilir. Burun spreyleri ve antihistaminikler gibi bazı ilaçların aşırı kullanımı nedeniyle çok sayıda insan burun kuruluğu yaşar. Normal koşullarda burnunuz her zaman nemlidir, ancak soğuk ve kuru hava ile kurur. Bununla birlikte, burnunuzu kurutan birkaç faktör daha vardır.

Mevsimsel alerjiler ve saman nezlesi
Burun akıntısı
Hormonlarındaki değişiklikler
Yeni ilaçlar
Düşük hava nemi klima veya merkezi ısıtma sistemi ile kapalı oturma alanı
Dışarıdaki kuru hava
Bazı hastalıklar

Sadece çevresel faktörler ve ilaçlar değil, bir hastalık da burun kuruluğuna neden olabilir. Ağız kuruluğuda burun kuruluğuna neden olmaktadır. Bunun nedeni hastalığın tüm vücuttaki nem salgı bezlerini ve mukoza zarlarını etkilemesidir. Genel olarak, sağlıklı gözyaşı akışı nazal geçitlerden geçer. Bu hastalığın sonucu olarak ortaya çıkan yetersizlik söz konusu olduğunda, bu burun nemini azaltarak kurumasına neden olur.Bununla birlikte, yüksek ateş veya solunum zorluğu ile birlikte ortaya çıkarsa, tıbbi yardım almak gerekir.

Burun Kuruluğu İle Oluşan Semptomlar

Burun kuruluğu , altta yatan hastalığa göre farklılık gösterecek diğer semptomlara eşlik edebilir. Nedeni, burnu düzenli olarak etkileyen durumun, insan vücudundaki diğer sistemleri de içerebilmesidir. Genellikle kuru burun ile ortaya çıkan belirtiler şunlardır:

Burunda şişme, sıcaklık, kızarıklık
Burun tıkanıklığı
Kokuda değişim
Kanama

Ayrıca, bazı kişiler şişmiş tükrük bezleri, deri döküntüleri ve uzun süreli yorgunluk yaşarlar. Hatta bazıları, kuru gözler ve uyuşukluk ile birlikte iştahsızlık, kuru cilt ve ağız kuruluğuna sahip olacaktır.. Bulanık görme burun kuruluğu ile ilgili başka bir semptomdur. Kuru ve sıcak bir alanda yaşıyorsanız, çevre burun kuruluğuna neden olabilir. Burunda bulunan nem aşırı derecede buharlaştığı için burun kuruluğu ile karşılaşabilirsiniz. Rinit burun enfeksiyonu, burun mukozası veya kuru burun (daha az sıklıkla) aşırı üretimi nedeniyle burun akıntısı ile sonuçlanabilir. Nazal spreylerin bir kısmı, özellikle günlerce kullanıldığında burun kuruluğuna neden olabilir. Kadınlar yaşlandıklarında hormonları değişecek ve vücutta burun, ağız, göz ve vajina içeren kuru mukoza zarlarına neden olacaktır.

Hindistan cevizi yağı burun kuruluğu için çok etkilidir. Hindistan cevizi yağı kuru burun semptomlarını hafifletmek için mükemmel iyileştirme özelliklerine sahiptir.Buhar banyolarıda burun kuruluğuna iyi gelmektedir. Badem yağı, burun deliğinde bulunan hassas cildin daha yumuşak ve daha esnek hale gelmesine yardımcı olmaktadır. Badem yağı, nemi geri alarak ve ağrıyı hafifleterek kuru burnu yatıştırır. Buna ek olarak burun deliklerini temizleyerek burun tıkanıklığını temizler, tıkanıklığı giderir ve kolay solumaya yardımcı olur.Tuzlu su da burun kuruluğu için ayrı bir çözümmdür.Mükemmel nemlendirici özelliği ile Aloe vera jeli kuru burnu hafifletmeye yardımcı olacaktır.Sevgili okurlar burun kuruluğu problemi yaşıyorsanız ve makalede yer alan septomlara sahipseniz en kısa zamanda bir hekime görünmenizi tavsiye ederiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir