Dismenore Ağrılı adet görme nedir ?
Aylık periyodunuz ile ona eşlik eden ağrı arasındaki korelasyon genellikle oldukça sık görülen bir durumdur. Bununla birlikte, bazı kadınlar için bu acı özellikle zorlayıcı olabilir ve tipik olarak menstruel ağrı için önerilen reçetesiz ilaçların alınmasıyla çözülemeyebilir. Ağrılı dönemler kadınlar arasında oldukça sık görülen bir sorundur ve kadınların şiddetli semptomları ve rahatsızlıkları nedeniyle günlük yaşamlarında işlev görmelerini engelleyebilir. Dismenore, bu tıbbi jinekolojik bozukluğun, zor veya acı dönemlere dönüşen terimidir. Menstrüel abdominal kramplar normal olarak dönem döngüsünün ilk birkaç günlerinde görülürken, normal günlük rutinler içinde devam eden ve giden şiddetli ağrı dismenore belirtisidir.
Oluşabilecek iki tür dismenore vardır: birincil ve ikincil. Primer dismenore sıklıkla kadınlarda ortaya çıkan en yaygın jinekolojik problemdir ve tipik olarak buna neden olan bir çeşit jinekolojik bozukluğun bir işareti değildir. Bu tip dismenore genellikle, periyodun başlangıcından önce başlayıp 2-4 gün süren şiddetli abdominal kramp ağrısıyla karakterizedir. Ergenleri etkileme olasılığı yüksektir ve genellikle olgunlaştıkça gelişir. Birincil dismenore oldukça acı verici olsa da, adet süreçlerine zararlı değildir.
Diğer yandan ikincil dismenore genellikle altta yatan jinekolojik bir problemin göstergesidir. Çoğu zaman, bu bozukluklar tanımlandıkları sürece kolaylıkla tedavi edilebilir. Bu tip yetişkin kadınları etkileme olasılığı yüksektir ve yaygın bir medikal duruma katkıda bulunan adet ağrısı ile karakterizedir.Dismenore en büyük göstergesi menstruasyon kaynaklanan ağrıdır. Bu ağrı alt karın bölgesinde, belinde, kalçada veya baldırda oluşabilir ve tipik olarak kısa bir süre önce veya periyodun başlangıcında başlar ve birkaç gün sonra düzelir. Ağrı, sıkıcı veya zonklayıcı olabilir ve bazen mide bulantısı, kusma, ishal, baş dönmesi gibi diğer semptomlar da vardır.
Gelişen ağrı genellikle ilk gün veya iki dönem içinde zirveye ulaşır. Bazı kadınlar da daha sık idrara çıkma ihtiyacı hissedebilirler.Dismenore tam olarak bilinmemekle birlikte, primer dismenore aşırı prostaglandin düzeylerinden kaynaklandığına inanılmaktadır. Prostaglandinler, menstürasyon ve doğum boyunca uterus kasılmalarını başlatan hormonlardır, böylece rahmin iç kısmına kan akışı azaldığında karın bölgesinde meydana gelen kramp ağrısına yol açar.Rahim boynundan geçen rahim ağzından pıhtı ve kanlı doku parçaları, çoğu kadının yaşadığı ağrılı kramplara katkıda bulunabilir. Dar bir servikal kanal, bu tür bir ağrının yaşanma olasılığını artırabilir. Yüksek düzeyde prostaglandinler, bulantı, ishal ve baş dönmesi semptomlarına da katkıda bulunabilir.
İkincil dismenore , fibroidler (rahim duvarı içindeki tümörler), adenomyoz, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, endometriozis , pelvik inflamatuar hastalıklar, yumurtalık kistleri veya tümörleri ve intrauterin cihazların kullanımı gibi çeşitli tıbbi durumlar tarafından gerçekleştirildiği düşünülmektedir . Sekonder dismenore tipik olarak altta yatan bir jinekolojik bozukluğun bir göstergesi olduğundan, buna neden olan ayrı bir tıbbi bozukluğun olması yaygındır.Dismenore tipik olarak hormonal ilaçarla tedavi edilebilir . Primer dismenore genellikle analjezik ilaçlarla tedavi edilir . Dismenore semptomlarının azaltılmasına yardımcı olmak için yapılabilecek doğal ilaçlar da vardır . Sıcak banyo , karın masajı egzersiz dismenoreye iyi gelmektedir.