Gebelik

Gebelikte hangi gıdalar tüketilmemeli ?

Gebelikte kaçınmlası gereken gıdalar nelerdir ? Hamilelik zorlu bir süreçtir. Bu süreçte olası bir çok riskle karşı karşıya kalabilirsiniz. Gebelikte oluşan komplikasyonları önlemek için düzenli doktor kontrolleri şarttır. Ayrıca yaşam şeklinize dikkat etmeniz gereklidir. Kontrolünde olduğunuz hekim gebeliğinizle ilgi bilgi vericek , kaçınmanız gereken besinleri aktiviteleri size anlatacaktır. Bu makalemizde gebelikte kaçınılması gereken besinler ve potansiyel risk yaratan durumlarla ilgili bilgiler vereceğiz.

Dengeli beslenmek her zaman önemlidir, ancak hamile kaldığınızda daha da önemlidir. Gelişen bebeğinizin ihtiyaç duyduğu besleyici maddeler, vitaminler ve mineraller vardır..Çoğu gıdalar güvenlidir fakat kaçınmanız gereken besinlerde vardır.Reçetesiz ilaçlar da dahil olmak üzere birçok ilaç gebelik sırasında güvende değildir. Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, ilaçları almaya devam edebilmeniz için doktorunuza danışın. Aldığınız vitamin, şifalı otlar veya diğer takviyeleri belirtin.

 

Hamileliğiniz sırasında şunlardan kaçınmalısınız:

Çiğ et ve kabuklu deniz hayvanları : İstiridye, midye dahil olmak üzere pişmemiş deniz ürünleri (sushi). Ayrıca veya az pişmiş sığır eti ve kümes hayvanlarını tüketmeyin . Bunlar toksoplazmoz veya salmonella ile kontamine olabilirler
Pastörize edilmemiş süt : Bu ürünler listeria içerebilir.
Çiğ yumurta : Çiğ yumurta içeren gıdaları içerir. Mayonez soslar gibi..
Balıktan cıva zehirlenmesi : Bazı balık türleri yüksek oranda cıva içerebilir. Cıva bebekte gelişimsel bozukluklara erken doğuma yada düşüğe neden olabilir. köpekbalığı, kılıçbalığı, kral uskumru ve çalı balıkları. Endüstriyel kirliliğe maruz kalmış balıklar zehirleyebilir.

Kafein : Araştırmalar az miktarda kave tüketinin zararlı olmayacağını göstersede yüksek oranda kafein tüketiminin düşüğe neden olabileceğini öne sürüyor. Gebelikte kafein alımına dikkat edin.

Alkol : Gebelikte alkol tüketimi güvenli değildir. Gebelikte alkol tüketimi bebeğin gelişmesine mühale edebilir ve bir çok soruna neden olabilir. Miktara, zamana ve kullanım şekline bağlı olarak, gebelik sırasında alkol tüketimi Fetal Alkol Sendromu veya diğer gelişimsel bozukluklara neden olabilir.Alkol, doza ve sıklığa bağlı olarak gelişmekte olan bebeğiniz üzerinde çeşitli olumsuz etkilere sahiptir. Fetal Alkol Sendromu (FAS), ciddi gerilik ve diğer anormalliklerle sonuçlanan en kötü durumdur.

Bazı ilaçları almayın: Bazı ilaçlar büyüyen bebeğiniz için zararlı olabilir. Reçetesiz ilaç kullanmayın ve aldığınız herhangi bir takviye varsa bunu doktorunuza bildirin.

Sıcak küvette uzanmayın veya saunada takılmayın.

Yüksek topuklu ayakkabı giymekten kaçının
Gebelikte sigaradan kaçının.

Uzun süre ayakta kalmayın

Okuduğunuz her şeye inanmayın

X ışınların dan kaçının. Herhangi bir görüntüleme testine tabi kalmadan önce gebe olduğunuzu belirtin..

Gebelik döneminde bağışıklık sistemi düşük olur. Bu yüzden bulaşıcı hastalıkları olan insanlardan uzak durun. Evde kedi besliyorsanız dışkısını siz temizlemeyin. Hamileyken kimyasallardan kaçının. Bazı saç boyaları temizlik maddeleri kozmetikler sizin için zararlı olabilir.

Hamile olduğunuzu bilmeden önce alkol kullandıysanız, şimdi içmeyi bırakın. Emzirirken alkolden kaçınmaya devam etmelisiniz . Bir bebeğe alkolün maruz kalması, zararlı riskler getirir ve emzirme sırasında alkol bebeğe ulaşır. Sebzeler güvenlidir ve dengeli bir diyetin gerekli bir parçasıdır. Bununla birlikte, toksoplazmaya maruz kalmamak için iyi yıkanmış olduğundan emin olmak önemlidir.

Sağlıklı bir gebelik süreci için size ve bebeğinize zarar verecek şeylerden uzak durun. Doktor ziyaretlerinizi düzenli olarak yapın. Doktor ziyareti hem siz hemde bebeğiniz için faydalıdır. Gebelikte beslenmenize özen gösterin. Bol sıvı tüketin. Doğal ve dengeli beslenin. Günlük kalsiyom ihtiyacınızın karşılandığın dan emin olun. Folik asit gebelikte çok önemlidir. Yeteri miktarda folik asit aldığınız dan emin olun. Posalı besinler tüketin . Bu gebelikte sıklıkla karşılaşılan kabızlığı giderecektir. Anemi gebelikte sıklıkla görülür bu nedenle kan yapıcı besinlere takviyelere ihtiyacınız olabilir. Uykusuzluk bel ağrıları kramplar gebeliğin olası komplikasyonlarıdır. uzun süre bu problemlere maruz kalırsanız mutlaka hekiminize bilgi verin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir