Gebelikte toksoplazma nedenleri ve tedavisi
Toksoplazma neredeyse semptomsuz bir hastalık süreci üretebilen mikrobiyal ajanların neden olduğu bir enfeksiyondur. Bununla birlikte, gebelik sırasında böyle bir enfeksiyon komplikasyonların son derece yüksek oranda görülmesine neden olur. Toksoplazma kuşlar, hayvanlar ve insanlarda sık karşılaşılan bir enfeksiyondur. Çoğu insan için ciddi sağlık sorunlarına neden olmaz. Fakat hamile bir kadının büyümekte olan bebeği için beyin hasarına ve görme kaybına neden olabilir . Toksoplazma belirtileri, yüksek sıcaklık, boğaz ağrısı ve kas ağrısı gibi hafif grip benzeri semptomları içerir.
Toksoplazma neden olur?
Toksoplazma, insanlar da dahil olmak üzere çoğu kuş ve memelide oluşan yaygın bir enfeksiyondur. Toksoplazma, gıdalar veya hayvan kürkleri veya hayvan dışkılarının taşınması ile meydana gelebilir. Ayrıca insanlar tarafından da iletilir. Bununla birlikte, çoğu durumda, toksoplazma herhangi bir belirti oluşturmaz. Konjenital toksoplazmoz daha ciddi bir durumdur ve bir kadın gebelik süresince enfekte olduğunda ve enfeksiyonu doğmamış bebeğe ilettiğinde ortaya çıkar. Bu, bebeğin körlük ve beyin hasarı gibi ciddi sağlık sorunları geliştirmesine neden olabilir.
Az pişmiş veya çiğ et
Çiğ yumurta
jambon veya salam gibi et
Pastörize edilmemiş süt ve bunlardan yapılan süt ürünleri
Kedi dışkıları
Enfekte kedi fütürleri ile kirlenmiş toprak veya kedi kumu.
Düşük ve sağlık sorunları riski
Gebeliğin erken evrelerinde toksoplazmaya maruz kalırsanız , düşük yapma riski artar. Enfeksiyonun erken hamilelik döneminde bebeğe geçmesi nadirdir, ancak eğer ortaya çıkarsa, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Toksoplazma belirtileri
Toksoplazma belirtileri ve semptomları o kadar hafiftir ki sıklıkla hastalığın uzun süre algılanmayabilir. Enfeksiyon belirtileri diğer hastalıkları taklit edebilir.Toksoplazmozun belirtilerinden biri konjenital toksoplazmozdur ve burada enfeksiyon fetusa yayılır ve çok sayıda fiziksel anormallikler, ölü doğumlar, nörolojik defektler ve diğer konjenital problemlerle sonuçlanabilir.
Toksoplazma semptomları genellikle basit bir enfeksiyonunu veya gribi taklit eder. Örneğin, baş ağrısı ve kas ağrısı, enfekte kişinin enfeksiyonun erken evrelerinde görülür. İlaveten yüksek ateş, yorgunluk deri döküntüsü görülebilir.
Gebelikte Toksoplazma Nasıl Tedavi Edilir?
Enfeksiyonu gidermek ve gebe ve doğmamış bebekte komplikasyon riskini azaltmak için antibiyotikler mevcuttur. Aktif bir enfeksiyona rağmen bebeğiniz kesinlikle normal (fiziksel deformasyonlar olmadan) dünyaya gelebilir.
Hamileyseniz veya bebek sahibi olmayı planlıyorsanız ve toksoplazmadan dolayı endişeleniyorsanız, mutlaka hekime danışın. Bir kan testi toksoplazma olup olmadığınızı ya da şimdiye kadar toksoplazma yaşadığınızı söyleyebilir. Toksoplazmadan korunmak için çiğ yada az pişmiş et yemeyin. Meyve ve sebzelerinizi iyice yıkayın. Ellerinizi sık sık sabunlayın. Bahçe işleri ile uğraşacaksanız eldiven kullanın. Evde kedi besliyorsanız kedinizin kumunu siz boşaltamayın. Sevgili okurlar gebelikte toksoplazma ile ilgili makalemizi incelediniz. Konuya diar soru ve yorumlarınızı bizlerle bu başlık altından paylaşabilir, sorularınıza en kısa sürede yanıt alabilirsiniz