Hafta hafta bebeğin oluşumu ve gelişimi
Hafta hafta gebelik kadınlar kulübü
Gebeliğin ilk resmi haftası, aslında gününüzün başladığı gün başlar. Tahmini Teslim (Doğum ) Tarihi (bebeğinizin son döneminin ilk gününden itibaren hesaplanır. Hamilelik planlıyorsanız, dikkate almanız gereken çok şey var. Gebe kalmadan yaklaşık üç ay önce bir folik asit takviyesine başlamayı (eczanenizden almanız) öneririz. Bu, bebeğinizin Spina Bifida gibi sinirsel bir tüp defekti oluşturma riskini azaltır. Bu aynı zamanda yaşam tarzı seçimlerini düşünmek ve sağlıklı bir gebelik süreci için en iyi başlangıç olanağı verir.
Hafta hafta gebelik Yumurtlama
İki hafta bitiminde veya sonraki döneminizin başlangıcından 14 gün önce, yumurtalıklarınızdan biri yumurta bırakıp fallop tüplerinize doğru gitmeye başlar. . Yumurtanız yumurtalıktan çıktıktan sonra yaklaşık 24-48 saat yaşayacaktır. Ovulasyonun bu aşamasında, vücudunuz hormon üretimini arttırır. Artan östrojen seviyeleri uterusunuzun endometriyum denilen kanla zengin bir doku astarı oluşturmasına neden olur. Artan progesteron seviyeleri, rahiminizi döllenmiş bir yumurtayı destekleyecek şekilde hazırlamaya yardımcı olur. Serviksinizdeki mukus da sulanacak ve sperm için hoş bir ortam oluşturacak ve gübrelemeyi teşvik edecektir.
Hafta hafta gebelikte Döllenme
Fertilizasyon fallop tüpünün dış kısmında gerçekleşir. İlişki sırasında eşiniz 200-500 milyon sperm arasında salıverir; Döllenme, bu spermlerden sadece biri vücudunuzun saldığı yumurta ile kaynaşırsa ortaya çıkar. Bu gübreleme olur olmaz yumurtanızın dış tabakası (şimdi zigot olarak adlandırılır) Sonra yumurta hücrenizin bölünmesi işlemine başlarken fallop tüpüne uterusa doğru devam ettirir.
Bebeğin cinsiyeti
Bebeğinizin cinsiyeti yumurtanız döllendiğinde belirlenir. İnsan vücudu, genetik bilgimizi taşıyan 46 kromozomdan oluşur. Sperm ve yumurtaların her biri, bebeğiniz olacak bu ilk hücre grubunun adı olan 46 kromozom blastosistini oluşturmak üzere kaynayan 23 kromozoma sahiptir. Bebeğinizin cinsiyeti, bir tanesi yumurtanızdan, diğeri eşinizin sperminden biri olan bu kromozomlardan sadece ikisi tarafından belirlenir. Dişi yumurta her zaman X (dişi) kromozomunu taşır ancak sperm, X (dişi) veya Y (erkek) kromozomlara sahip olabilir, dolayısıyla bebeğinizin bir erkek veya bir kız olup olmayacağını belirler.Yumurtanız X kromozomunu taşıyan bir sperm tarafından döllenirse bebeğiniz kız olur (XX). Yumurtanız Y kromozomunu taşıyan bir sperm tarafından döllenirse, bebeğiniz bir erkek çocuk olur (XY).
İmplantasyon Kanaması
Genel olarak, hamile kadınların yaklaşık üçte biri bunu yaşayacaktır. İmplantasyon kanaması gebeliğn erken belirtilerinden biridir. Adet döngüsünden birkaç gün önce başlar. İmplantasyon kanaması, ovulasyondan ortalama 9 gün sonra oraya çıkar. İmplantasyon kanaması genellikle kırmızı ya da kahverengi olabilen birkaç damla kan içerir. Hafif kramplar genellikle normaldir, ancak bazen kramplar daha büyük sorunların bir işareti olabilir.
Hamilelik şüphesi 4. hafta
Gebeliğin 4. haftasında beirtilr başlamaktadır. Şayet gebelik söz konusu ise adetiniz mutlaka gecikecektir. Embriyonunuz vücutta bir takım değişiklikleri tetikleyen hormonları salgılar: ovülasyon döngüsü durur, bu nedenle döneminizde , serviks mukusunuzu yoğunlaştırır, uterus duvarınız yumuşar ve büyümeye başlarken göğüsleriniz ağırlaşıp şişebilir. Bunlar, hamileliğin erken belirtilerinden bazılarıdır..
Dikkat Edilecekler:
Hamile kalmayı düşünüyorsanız, günlük bir folik asit takviyesi almaya başlayın. Folik asit fetal gelişim için önemli bir besindir. Doğum kontrolünü kullanmayı bıraktığınız anda folik asit almak iyi bir fikirdir. Çalışmalar, bir folik asit takviyesi alarak, Spina Bifida gibi bazı doğum defektleri riskini azalttığını göstermiştir.
Hamilelik dönemi 5. haftadan itibaren kesinleşiyor
Gebeliğin erken belirtileri bu hafta devam edebilir ve daha belirginleşebilir. Bir hamilelik testi muhtemelen pozitif gösterecektir. Hamile olduğunuzu teyit ettikten sonra, gelecekte neler olacağını tartışmak için doktorunuzla randevu almak iyi bir fikirdir. Embriyonunuzun hücreleri artık her biri farklı vücut organlarına dönüşecek. İç tabaka akciğerler, karaciğer, pankreas, mesane ve üriner sisteme dönüşebilir. Orta tabaka omurilik ve iskelet, kaslar, kalp, böbrekler, dolaşım sistemi, testisler veya yumurtalıklar oluşacaktır. Dış tabaka deriyi, saçları, tırnakları , diş minesini, göz merceklerini ve ter bezlerini oluşturacaktır.
İnsan Koryonik Gonadotropin Gebelik Testi
İnsan koryonik gonadotropin ilk önce döllenmeden 6-14 gün sonra (gebelik haftası 3-4 hafta arasında) annenin kanında ve idrarda saptanabilir hale gelir . Adetinizde en az 3 günlük gecikme olursa test yapmanız net sonuç almanız açısın dan uygun olur.
Klinik Muayene
İlk trimesterde menstrüel kayıtlarla desteklenen pelvik muayene, gebeliğin ortaya çıkması için güvenilir bir yöntem olarak rapor edilmiştir. Adet gecikmesinden sonra test yaptıysanız ve testiniz pozitif çıktıysa yapmanız gereken ilk şey hekim kontrolün de olmaktır.
Gebeliğin ilk haftaları
Gebelik, ve doğum arasındaki süre bebeğin büyüdüğünde ve annenin rahminde geliştiği zamandır. Gebeliğin tam olarak ne zaman oluştuğunu bilmek imkansız olduğundan gebelik haftası , annenin son adet kanamasının ilk gününden günümüze kadar ölçülür. Bu, gebeliğin 1 ve 2. haftalarında bir kadın hamile olmadığı anlamına gelir. Bedenin bir bebeğe hazırlandığı zamandır. Normal bir gebelik 37 ila 41 hafta arasında sürer.Hamileliğin ilk haftası, bir kadınun adet döneminin ilk günü ile başlar. Yalnız henüz hamilelik ortada yoktur. 3. Haftada ; Cinsi münasebette sperm, erkek boşaldıktan sonra vajina içine girer. En güçlü sperm serviksten ve fallop tüplerine gider. Tek bir sperm ve annenin yumurta hücresi fallop tüpünde buluşuyor. Tek sperm yumurtaya girdiğinde, gebelik oluşur. Birleştirilen sperm ve yumurtaya bir zigot adı verilir. Zigot, bebek olmak için gerekli tüm genetik bilgiyi (DNA) içerir. DNA’nın yarısı annenin yumurtasından ve yarısı babanın sperminden gelir. Zigot, önümüzdeki birkaç gün fallop tüpüne doğru yolculuk ederek geçirir. Bu süre zarfında, blastosist adı verilen bir hücre topu oluşturmak üzere bölünür. Gebeliğin 4. haftasın da ; Blastosist uterusa ulaştığında uterus duvarına gömülür. Annenin adet döngüsünün bu noktasında rahim tabakası kanla kalınlaşmış ve bebeği desteklemeye hazırdır. Blastosist rahim duvarına sıkıca yapışır ve annenin kanından beslenir. 5. Hafta embriyonik dönem in başlangıcıdır. Bu, bebeğin tüm önemli sistemleri ve yapıları nıngeliştiği zamandır. Sevgili anneler ne diyor okuyucuları; hafta hafta gebelik dönemi ile ilgili makalemizi incelediniz. Sizler de gebelik süresince yaşadığınız değişim ve belirtileri bizlerle bu başlık maltın dan paylaşabilir, sorular yöneltebilirsiniz.