Sağlık

Kabızlık neden olur ?

Kabızlık için birçok tanım var; Sert dışkı geçirme veya bağırsak hareketlerinin sayısında * azalma veya dışkıda geçme zorluğu olarak tanımlanabilir.Kabızlık temel olarak yiyeceklerin kolon içine yavaş geçişinden kaynaklanır.Kabızlığın yeni başlangıç ​​ya da uzun süreli olup olmadığını bilmek çok önemlidir. Bu nokta durumun ciddiyetini değerlendirmek ve uygun yönetim planını koymak açısından çok önemlidir.İlk önce kabızlığı tedavi etmek için basit yöntemleri kullanın, ancak problem iki haftadan fazla devam ederse, bu kronik kabızlığın altta yatan nedenini öğrenmek için tam tanısal çalışmalarla değerlendirmeniz gerekir.

 

 

Kabızlık nedenleri nelerdir?

Düşük lifli diyetin benimsenmesi.
Aşırı tüketilen laksatifler.
Düşük tiroid hormon seviyesi.
Tuvalet ihtiyacını erteleme
Kolonda hastalıklar
Omurilik yaralanması gibi sinir sistemi hastalıkları.

Kabızlık belirtileri nelerdir?

Kabızlık ile birçok semptom ortaya çıkabilir, bazıları şunlardır:

Bağırsak hareketlerinde azalma
Dışkı yapma zorluğu
Göbek ağrısı
Karında şişkinlik
Dışkı geçişi sırasında ağrı
Anüs etrafında kaşıntı
Kusma ve mide bulantısı

Fizik muayene ile tam tıbbi öykü kabızlık nedenini teşhis etmek için anahtardır. Pek çok test değerlendirmede ve konstipasyon tedavisinde katkıda bulunabilir.Hastadan tam tıbbi öykü almak çok önemlidir

Kabızlık süresi; Akut ve kronik kabızlık arasında ayrım yapmak önemlidir.
Kabızlık ile ilişkili diğer semptomlar
Diyet ve yaşam tarzı
Ilaç geçmişi
Diğer tıbbi hastalıklar

Doktor olası herhangi bir kabızlık nedenini tanımlamak için tam bir fizik muayene yapacaktır. Kabızlığınızın nedenini teşhis etmek için doktorunuz bir takım testlerde isteyebilir.Kolonoskopi,baryum lavmanı,tiroid hormonu testleri. Kabızlığı önlemek için ; Daha fazla lif tüketin; Diyetinize daha fazla meyve, sebze, yulaf ve kepek ekleyin.Düzenli olarak su için ve egzersiz yapın.Yaşam şeklinizdeki değişikliklerle kabızlığı ekarte edebilirsiniz. Lif açısından zengin olan sağlıklı beslenme. Meyveler ve sebzeler lif bakımından zengindir. Baklagiller ve kepekli tahıllar büyük bir lif kaynağıdır.Lif, bağırsak hareketlerini teşvik eder ve kabızlığı önler.

Kabızlık, zayıf beslenmeden daha ciddi olan rahatsızlıklara kadar geniş bir yelpazede çeşitli nedenlere ve risk faktörlerine sahiptir.Vakaların çoğunda, kabızlık herhangi bir tedavi veya sağlık riski olmadan kendiliğinden geçer.Kabızlık nedenini anlamak önemlidir – altta yatan bir hastalık veya durum olabilir. Eğer karın ağrısı kramp gaz durumu mevcutsa ve uzun süredir dışkılayamıyorsanız mutlaka hekime görünün. Kabızlık önlenebilir bir sorundur. Bol miktarda lifle dengeli bir diyet yapın . İyi kaynaklar meyveler, sebzeler, baklagiller ve tam tahıllı ekmek ve tahıllardır. Her gün yeteri kadar su tükettiğinizden emin olun. Sevgili okurlar kabızlık nedenleri ve tedavisi ile ilgili makalemizi incelediniz. Konuya dair soru ve yorumlarınızı bizlerle bu başlık altından paylaşabilir, sorularınıza en kısa zamanda yanıt alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir