Kısırlık tedavisinde hangi testler yapılır ?
Bir çift, 12 ay düzenli ilişkiye rağmen gebelik elde edemediğinde , her ikisine kapsamlı bir fiziksel ve tıbbi değerlendirme yapmalıdır. İnfertilitenin nedenlerini anlamak için kapsamlı bir incelemeye ihtiyaç vardır. Kadınlar için doğurganlık testleri, bir kadının karşılaşabileceği infertilite nin potansiyel nedenlerini keşfetmek için tasarlanmıştır. Kısırlığa neden olan birçok nedenden dolayı ve hamile kalmak için mücadele eden birçok kadın birden fazla doğurganlık sorununa sahipken, birçok farklı doğurganlık testi uygulanmaktadır. İnfertilite vakalarının yaklaşık % 50’sini erkek faktörler oluşturduğundan mutlaka erkekler de detaylı değerlendirilmelidir.
Doktor randevusu
İnfertilite testleri , bir kadının neden hamile kalamayacağını bulmak için yapılır . Testler genellikle fizik muayene , meni analizi, kan testleri ve özel prosedürleri içerir. İlk infertilite randevusu sırasında doktor, sağlık geçmişi, cinsel alışkanlıklarınız, ilaçların, uyuşturucu, alkol ve diğer maddelerin kullanımı hakkında, doğum kontrol yönteminizin hangi yöntemleri kullandığınızı, dönemlerin düzenli olup olmadığını, ve bunun gibi soruları yöneltecektir.
Doktora gitmeden önce durumunuzu gözden geçirin
İnfertilite testlerinizden önce, hamile kalmanın en iyi zamanını bulmak için doğurganlık günlerinizi belirlemeye çalışın. Adet tarihlerinizi düzenli olarak kaydedin. Ovülasyon günlerinde birlikteliği sağlayın. Bazı çiftler, gebeliği sağlamak için ovülasyon günlerini kaçırılar. Daha doğrusu yumurtlama dönemi ile ilgili pek bir bilgiye sahip değillerdir. Bu durum da gebelik elde edilmeyebilir. Bir çok makalemizde yumurtlama günü ile ilgili bilgiler vermiştik. Kategorimizi inceleyerek yumurtlama dönemi ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.
Fiziksel muayene muhtemelen pelvik muayene ve üreme organlarınızın ve göğüslerinizin sağlığını kontrol etmek için pap smear, tümörler, kistler, enfeksiyonlar veya enflamasyon gibi problemleri aramak içerecektir.
Kan Testleri
İlk kan testleri aşağıdakileri kontrol etmek için kullanılabilir:
– tiroit hormonu seviyeleri
– prolaktin seviyeleri (doğumdan sonra süt üreten hormon)
– erkek hormon seviyeleri (testosteron)
– HIV veya hepatit gibi hastalıklar
Bu ilk muayeneden sonra, doktor büyük olasılıkla bir yumurtlama değerlendirmesi için birkaç randevu almak isteyecektir. Servikal mukusunuzda incelenecektir. Sperm allerjisinin olup olmadığı araştırılacaktır. Tüplerinizin ve rahminizdeki problemleri saptamak için rahim filmi istenebilir. Ayrıca histereskopi, laparoskopi de yapılabilir.Endometriyal biyopsi de gerekli olabilir. Hekimiz sıklıkla ultrason muayenesi de yapacaktır. Ayrıca eşinizden sperm testi isteyecektir.Semen analizi, en sık görülen erkek infertilitesi testi olup, sperm sayısını, hareketliliklerini (hareket etme yeteneği), morfolojilerini (ebat ve şekilleri), ayrıca boşaltılmış numunenin hacmini ve tutarlılığını doğru bir şekilde ölçmeyi sağlar. Son olarak, bir doktor genetik bir kusurun kısırlığınıza neden olma ihtimalinden şüpheleniyorsa, çeşitli genetik testler isteyebilir.
Yapılacak fiziki ve diğer tetkitlerle durumunuz değerlendirilir. Bir durum saptandığında altta yatan neden tedavi edilir. Ve yardımcı üreme teknikleri uygulanır.Tedaviye başlamadan önce doktorunuzun bir gebelik elde etmek için olası tüm engelleri belirlemesi kritik önem taşır.Doktorunuz bir teşhis koyduktan sonra yaşınız tanı ve infertilite sürenizi göz önünde bulundurarak uygun tedaviye başlayacaktır. Sevgili okurlar infertilite bulgusunda yapılacak testlerle ilgili makalemizi incelediniz. Konuya dair sorularınız varsa bizlerle bu başlık altın dan paylaşabilir, sorularınıza en kısa sürede yanıt alabilirsiniz.