Sağlık

Menopoz nedir ? Menopoz belirtileri nasıl oluyor ?

Menopoz, bir kadının bereketli ya da adet döneminin bittiği süreçtir.Menopozun başladığına dair ilk işaret, menstrüel dönemlerin düzensizliğidir. Hormon üretimindeki azalma, bazı durumlarda, menopoza giren bir kadının yaşam kalitesi üzerinde çok olumsuz bir etkisi olabilen çeşitli farklı semptomlara neden olabilir. Kadınların yaklaşık üçte birinin herhangi bir problem yaşamadığı, üçte birinin ortalama menopoz semptomlarının olduğu ve üçte birinin ciddi şikayetlerinin olduğu tahmin edilmektedir.

 

 

Etkilenen kadınlar sıcak basması ve gece terlemesi ile sıkıntı yaşıyor . Bir çoğu ayrıca uykusuzluk, enerji kaybı ve libido, ruh hali değişiklikleri veya sinirlilik gibi diğer semptomları yaşar. Menopoz cinsel ilişki sırasında vajinal kuruluk, zayıf bir mesane ya da ağrıya neden olabilir. Bununla birlikte, her şeyden önce, ciddi sağlık sorunları riski vardır. Östrojen eksikliği kemik kütlesi kaybına (osteoporoz) neden olur .

Menopoz belirtileri nelerdir?

 

Vücut ısısında artış
Gece terlemesi
Vajinal kuruluk
Uyku güçlüğü (uykusuzluk)
Duygusal değişiklikler
Kilo artışı ve şişkinlik
Düzensiz adet
Baş ağrısı

Menopoz şikayetleri hoş değildir ,ancak kimsenin bu durumda çaresiz hissetmesi gerekmez. Genel bir kural olarak, etkilenen kadınlar kilolarını kontrol etmeli, düzenli egzersiz yapmaları, sigarayı bırakmaları ve aşırı alkol tüketiminden kaçınmaları gerekir. Menapoz, 45-55 yaşları arasında gerçekleştiğinde “doğal” kabul edilir ve yaşlanmanın normal bir parçasıdır. Fakat bazı kadınlar erken dönemde menopozla tanışa bilirler.

Menopoz belirtileri ile baş etme, sağlıklı beslenme, dengeli besleyici bir diyet, egzersiz ve rahatlama ile yardımcı olabilir. Erken menopoz durumu olanlar östrojen içeren besinler tüketmelidir. Bunun için nohut, yeşil mercimek yeşil yapraklı sebzeler, nar, çilek soya sütü tüketilmelidir. Sigara içmek erken menopoza neden olabilir. Sigara içenler sigara içmeyenlere göre daha erken dönemde menopoza girmektedir. Ayrıca aşırı stres altın da olanlar, sağlıksız beslenenler, obez olanlar , hareketsiz yaşama sahip olanlar erken menopoza girebilirler. Düzenli egzersiz yapma , stresten kaçınma sağlıklı beslenme , normal bir ağırlığa sahip olma menopozu geciktirebilir. Probiyotikler, önemli hormonların üretimini ve düzenlenmesini gerçekten iyileştirebilen sağlıklı bakterilerdir. Hatta bağışıklık fonksiyonunu arttırma ve bilişsel işlevleri koruma yeteneğine sahiptirler. En iyi kaynaklar arasında yoğurt, kefir, lahana turşusu dur. Bunları tüketerek menopoz septomlarını yönetebilirsiniz.

Sevgili okurlar yukarı da yer alan septomlara sahipseniz en kısa zaman da bir kadın doğum uzmanına görünün. Doktorunuz genellikle menopozu tipik belirtilerle teşhis edebilir. Ayrıca hormon tetkitleri ile durumunuza netlik kazandırabilir. Menopozla ilgili soru ve yorumlarınızı bizlerle paylaşabilir, sorularınıza en kısa zaman da yanıt alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir