Neden hamile kalmıyorum ?
Hamile kalamayanlar Kadınlar Kulübü Neden hamile kalamıyorum hamile kalamayanlara tavsiyeler korunmamama rağmen hamile kalamıyorum
Bir süredir gebe kalmayı planlıyorsunuz fakat düzenli ilişkiye rağmen bir türlü gebe kalamıyorsunuz. Hamile kalamama nın nedenleri , yumurtlama problemleri,üreme sistemindeki yapısal sorunlar, sperm sayısının düşük olması, yada bir takım tıbbi koşullar olabilir. İnfertilite , düzensiz dönemler veya şiddetli menstruel kramp gibi belirtiler gösterse de , infertilitenin çoğunun sessiz olduğu gerçektir.Birkaç faktör, tek veya kombinasyon hamile kalmamıza katkıda bulunur.
Sağlıklıysanız ve üreme sisteminiz en iyi şekilde çalışıyorsa, her mens döngüsü sırasında % 25 oranında gebe kalma olasılığınız vardır . Göz önüne alınması gereken ilk şey ne kadar zamandır deniyor olmanızdır. Bir çok çiftin hemen gebe kalmayacağını bilmek önemlidir.Bir kadının gebe kalması için 1 yumurta ve 1 sperme ihtiyacı vardır. Yumrtlamıyorsanız hamile kalmazsınız. Yumurtlama problemi yaşayan kadınların çoğunda düzensiz dönemler vardır. Bununla birlikte, düzenli menstrüel sikluslar yumurtlamanın oluştuğunu garanti etmez.
Hamile kalamama nın en yaygın nedenleri nelerdir?
Periyotlarınız düzenli olabilse de, günlük aktiviteler bir dizi tıbbi durumlar gebe kalma şansınızı etkileyebilir. Cinsi münasebet zevk ve üreme için en temel insani ihtiyaçtır. Bazı insanlar çok fazla ilişkiye girmenin hamile kalma şansını artırcağını düşünüyor. Ancak bu her zaman mümkün olmayabilir. Sürekli ilişkiye girmek sperminin canlılığını azaltmazsa da, yorgunluk, baş dönmesi, sık idrara çıkma gibi potansiyel sağlık problemlerine yol açabilir. Hamile kalmak için yumurrtlama dönemine bir kaç gün kala ve yumurtlama döneminde ilişkiye girin böylece hamile kalma şansınızı artırmış olursunuz. Yumurtlama dönemlerini takip edin ve adet günlerinizi kaydedin. Böylece verimli günlerinizi belirlemek kolay olacaktır. Ayrıca ovülasyon kitleri de kullanabilirsiniz.
Stres hem genel sağlığınız hemde üreme sağlığınız üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Gebe kalma yeteneğinizi etkileyebilir. Hatta düzensiz periyotlara bile neden olabilir. Bu nedenle stresten kaçının. İnfertilitenin başlıca ve en önemli nedenlerinden biri, düşük sperm sayısı ve zayıf sperm motilitesidir. Bu faktör, çiftlerde infertilite problemlerinin % 30 ila% 40 ını oluşturmaktadır.
Kadınlarda yumurtlama problemleri, PKO, fallop tüplerinin hasarı, rahimde yapışıklık,rahim anomarlikleri,hormonal problemler gebe kalmaya engel olabilir. Bunların yanı sıra nedensiz ksırlıkta olabilir. Kadınların çoğu ilişki sonrası hemen banyoya yada tuvalete koşar. Buda spermlerin rahimden dışarı çıkmasına neden olabilir. İlişkiden hemen sonra kalkmayın en az yarım saat uzanın. Erkeklerde sıkı iç çamaşırı giymede sperm üretimini etkileyebilir, gebe kalmak için kaliteli yumurtaya ihtiyaç olduğu gibi kaliteli spermede ihtiyaç vardır . Bu nedenle geniş ve pamuklu iç çamaşır giyin.
Uyku yoksunluğu, vücuda baskı yapabilir bağışıklık sisteminin işlevlerini etkiler. Bu, enfeksiyonlara yakalanma şansınızı arttırır ve bunun sonucunda üreme döngüsünü etkiler. Yeteri kadar uyuduğunuzdan emin olun.
Çok zayıf yada aşırı kilolu olmanız gebe kalmanızı engelleyebilir. Sağlıklı bir ağırlığa sahip olduğunuz dan emin olun. Ayrıca sigara ve alkol tüketimide üremenizi olumsuz etkileyebilir. Bu kötü alışkanlıklardan bir an önce kurtulmaya çalışın.
Hasarlı veya tıkanmış fallop tüpleri, yumurtaların uterusa ulaşmasını ve spermlerin yumurtaya ulaşmasını önler ve böylece gebeliği önler. Bu koşullar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, pelvik inflamatuvar hastalıklar dan kaynaklanabilir.
İnfertilite vakalarının çoğu testlerle teşhis edilir. Fakat testlerde hiç bir problemde görülmeyebilir. Buna sebepsiz kısırlık denir. Kısırlık çiftlerin her ikisinde görülebilir. Bir yılı aşkın düzenli ilişkiye rağmen gebe kalamıyorsanız mutlaka bir kadın doğum uzmanına görünün..
Temel sağlık koşulları hem kadınlarda hem erkeklerde kısırlığa neden olabilir. Örneğin, bir tiroid dengesizliği veya tanısı konmamış diyabet kısırlığa neden olabilir. İyi anlaşılmamasına rağmen, depresyon kısırlık ile ilişkilidir . Lupus veya tanısı konmamış çölyak hastalığı gibi bazı otoimmün hastalıklar infertiliteye neden olabilir.