Gebelik

Progesteron düşüklüğü nedenleri ve tedavisi

Hormonal Denge, sağlıklı doğurganlık ve gebe kalma konusunda önemli bir faktördür. Adet döngüsü boyunca çeşitli hormonlar, ovulasyon ve menstruasyon bileşenlerini tetiklemek için birlikte çalışmaktadır.

 

 

 

Progesteron bu anahtar hormonlardan biridir. Ovulasyon progesteron üretimi, progesteron üretmek için yumurtalıktaki korpus luteumu (kalan yumurta kesesi) uyaran Luteinizan Hormon (LH) tarafından tetiklenir. Progesteronun doğurganlığı olan ana etkilerinden biri gelişmekte olan bir embriyonun desteklenmesine yardımcı olmaktır .Gebelik oluşursa, corpus luteumdan progesteron üretimi yaklaşık 7 hafta devam eder (daha sonra hamilelik süresince plasenta tarafından üretilir). Hamilelik oluşmazsa, bu süre yumurtlamadan yaklaşık 14 gün sonra başlar. Döllenme gerçekleşmediğinde korpus luteum parçalanır, bu da progesteron seviyesinin düşmesine neden olur ve endometrial doku parçalanmaya başlar ve adet kanaması olarak dökülür.

Progesteron Ne Yapar?

Progesteron, döllenmiş yumurtanın bağlanması ve hayatta kalmasını mümkün kılan rahmin astarını korur.
Embriyonun hayatta kalmasına izin verir
Gelişmekte olan bebeğin bağışıklık reddini önler
Hamilelik yoluyla fetüsün tam gelişimini sağlar
Hamilelik sırasında vücudun enerji için yağ kullanmasına yardımcı olur
Sekonder cinsel gelişmeyi önler
Yumurtlama döneminde libidoyu artırır
Yeni kemik oluşumunu aktive eder
Endometrial, meme, yumurtalık ve prostat kanserine karşı korur

Düşük progesteron belirtileri şunlardır:

baş ağrısı veya migren
anksiyete veya depresyon dahil olmak üzere ruh hali değişiklikleri
düşük libido
sıcak basmaları
düzensiz adet döngüsü
kilo almak
fibroidler, endometriozis
tiroid disfonksiyonu

Düşük düzeyde bir Progesteron’un bir kadının üreme sağlığı üzerinde zararlı etkileri olabilir. Bu aynı zamanda diğer sağlık sorunlarına da yol açabilir.Hormonal dengesizlik ve düşük düzeydeki progesteron da yüksek yoğunluklu Premenstrüel sendromlara neden olabilir. Bunlar arasında ruh hali değişiklikleri, şişkinlik, abdominal spazmlar ve depresyon sayılabilir.Düşük Progesteron seviyeleri beyninizdeki nörotransmitterleri etkiler ve böylece ruh hali ve depresyona yol açabilir. Ruh hali, menstrüasyon sırasında genel belirtiler olsa da, bu olayların yüksek bir yoğunluğu düşük Progesteron seviyelerini gösterebilir.

Kadınların progesteron eksikliğinin başlıca nedenlerinden biri vücutta çok fazla östrojene sahip olmalarından kaynaklanmaktadır. Östrojen baskınlığı birçok nedenden dolayı meydana gelebilir. PCOS ve endometriozis fazla östrojen üretebilir. Adet döngüsünün ayrıntılı bir öyküsü sıklıkla anovülasyon veya yumurtalık yetmezliği gibi sorunlara bir ipucu verir. Hipotiroidizm veya hirsutizm gibi problemleri araştırmak için pelvik muayeneye ek olarak genel bir muayene yapılmalıdır.

Progesteron çok düştüğünde , hormon dengesizliğinin hoş olmayan belirtileriyle karşılaşabilirsiniz. Östrojen baskın olduğunda da güçlü bir meme kanseri riski vardır . Düşük progesteron düzeyleri zayıf uykuya, özellikle uykuya dalmayla ilgili problemlere bağlanmıştır. Eğer progesteron düşükse, vücudunuz enerji için yağ yakmaz. Kilo artışı ve selülit gelişebilir.Araştırmalar, C vitamininin progesteron seviyelerini yükseltmeye ve luteal faz sorunlarını düzeltmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir . Ayrıca çinko açısından besinler tüketmelisiniz.İyi kaynaklar: İstiridye, karides (karides), sığır eti, kuzu, karaciğer, kabuklu deniz ürünleri, kırmızı et, kabak ve kaju fıstığı. Magnezyum progesteron seviyelerini korumaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda östrojen baskınlığını azaltır.İyi kaynaklar: Kaju fıstığı , lahana ve İsviçre pazı gibi yapraklı yeşillikler, kabak çekirdeği, siyah fasulye, mercimek ve diğer baklagiller, kakao, uskumru balığı ve bütün tahıl kahverengi pirinç. Araştırmalar, E vitamininin bazı kadınlarda luteal kan akışını iyileştirmeye ve progesteron düzeylerini yükseltmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir . Kaynaklar : Ayçiçeği tohumu, badem ve fındık. Daha küçük miktarlarda: avokado, ayçiçeği çekirdeği, kırmızı biber, yeşil lahana, kabak, kuşkonmaz, butternut kabak, brokoli ve mango. B6 vitamini takviyeleri almak, aynı zamanda progesteron üretimini artırırken östrojen seviyelerini azaltmaya yardımcı olabilir . İyi hormonal dengede lif esastır; bol lifli besinler tüketin. L-Arginin Bu amino asit yüksek proteinli gıdalarda bulunur ve vücudunuzun nitrik asit üretmesine yardımcı olur. Sırasıyla nitrik asit, kan damarlarınızı rahatlatır, böylece dolaşım artar. Bu daha sonra corpus luteum ve yumurtalıklarınız gibi diğer organların daha fazla progesteron üretmelerine yardımcı olmak için daha iyi kan akışından faydalanmasını sağlar. Mercimek ve nohut, somon, ton balığı ve alabalık, hindi, tavuk, kabak çekirdeği, ceviz ve sütlü yiyecekler balıklar. Progesteron düşüklüğü ile ilgili soru ve yorumlarınızı bizlerle bu başlık altından paylaşabilir sorularınıza en kısa zamanda yanıt alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir