Sağlıklı Cilt ve Kollajen İçin Mikro Besinlerin Faydaları
Sağlıklı Cilt ve Kollajen İçin Mikro Besinlerin Faydaları
Sağlıklı cilt bakımında beslenme durumu önemli bir rol oynar.Cilt yapısını ve fonksiyonunu değiştiren beslenme durumundaki değişiklikler de doğrudan cildin görünümünü etkileyebilir. Deri sadece vücuttaki en büyük organ değildir, aynı zamanda vücudun iç organlarının sağlığının bir aynasıdır. İç doku yapılarının korunmasına ek olarak, cilt vücut ısısını düzenlemeye ve metabolik atık ürünlerini elimine etmeye yardımcı olur. Sindirim, kardiyovasküler ve sinir sistemi, hormonal dengesizlikler ve inflamatuar durumlar gibi bir çok hastalık deriye yansır.
Mikrobesinlerin topikal uygulaması, diyet tüketimini tamamlayarak, vücut için daha güçlü ve daha sağlıklı bir koruyucu bariyere yol açabilir. Bu yazıda cilt sağlığının korunmasında seçkin mikrobesinlerin ve diğer diyet bileşenlerinin rolleri tartışılmaktadır. Bu bileşiklerin topikal kullanımı tartışılmakta ve mikrobesin eksikliğinin derideki etkileri de kapsanmaktadır.Dengeli beslenme, cilt sağlığını koruyan endojen faktörleri barındırır. Dahası, düzgün çalışan cilt, estetik açıdan hoş bir görünüme sahiptir ve cilde sağlıklı bir görünüm ve his verir. Bu nedenle, cildin biyolojik fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyen koşullar sıklıkla cildin daha az çekici görünmesine karşılık gelir.
Cilt sağlığında beslenmenin rolünün büyük bir kısmı eksikliğin etkilerine odaklanmaktadır, çünkü cildin yapısal bileşenleri, enzim kofaktörleri , aktivatörler olarak işlev gören küçük peptitler , mineraller ve vitaminler gibi çeşitli besleyici faktörler tarafından desteklenmektedir.Cilt sağlığı için önemli olan seçkin mikrobesinlere ve diğer doğal faktörlere odaklanmaktır. Sağlıklı ve dngeli beslenme sadece genel sağlımızı değil cilt sağlımızıda etkilemektedir. Bu nedenle meyve ve sebzleri tam tahılları içeren besinler tüketin.
Cilt bakım ürünleri sivilce, renk değişikliği, yaşlanma belirtileri ve aynı zamanda cilt kanserini önlemek için umut vaad etsede kalıcı çözüm sunmuyor. Bu nokatada sağlıklı beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Tükettiğimiz besinler cildimize aynenyansıyor.Sağlıksız ciltler için bilinen risk faktörleri arasında ultraviyole ışınlarına aşırı maruziyet, çevre kirliliği, dehidratasyon, yetersiz beslenme, şekerli içecekler tüketimi, alkol ve sigara kullanımı yer alır. Ek olarak, obezite, diyabet, yüksek tansiyon ve hormonal dengesizlikleri içeren metabolik sendrom, cilt sorunlarına ve erken yaşlanma belirtilerine katkıda bulunabilir.
Deri üç ana katmandan oluşur. Epidermis en dış tabakadır ve keratini (cildi güçlendirir) ve melanini (cildi sert güneş ışınlarından koruyan) proteinleri içerir. Dermis, cildin sıkılığı ve esnekliği için gerekli olan kan damarları, sinirler ve kollajen lifleri içeren ikinci tabakadır. Hipodermis üçüncü tabakadır ve vücut sıcaklığını korumaya yardımcı olan yağ hücrelerini içerir.Cildin ana bileşeni, fibröz bir protein olan kollajen’dir. Vücudumuzun farklı bölgelerinde bulunan çeşitli kollajen alt tipleri vardır. Yaşın ilerlemesi ile kolejen artışında düşüş olur buda cildin sarkmasına ve kırışmasına neden olur.Cinsiyet hormonlarının yaşa bağlı olarak azalması ve büyüme hormonu üretiminin azalması da cildin dokusunu ve sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Östrojen düzeylerinin azalması kuru ve kırışık cildi destekler ve kalınlığını azaltır. Büyüme hormonu üretimindeki düşüş, yeni cilt hücrelerinin üretiminin azalması ve ölü hücrelerin cilt tabakaları üzerinde birikmesi nedeniyle mat cilt tarafından yansıtılmaktadır. Bu birikim melanin pigmentasyonunu da arttırır çünkü melanin cilt üzerinde kahverengi lekeler veya güneş lekeleri oluşturan küçük cepler halinde birleşir.
Bu faktörler, C vitamini, prolin, lizin, E vitamini, selenyum, çinko ve diğerleri gibi mikro besinlerin diyet eksikliğiyle birlikte cilt yaşlanması sürecini hızlandırır. Örneğin, kas kütlesi ve deri kalınlığındaki azalma ve cilt yapısını destekleyen kollajen ve elastinin yıkımı nedeniyle kırışıklıklar ortaya çıkar.C vitamini , lizin ve prolin ile kombinasyon halinde , sağlıklı kolajen lifleri üretmek için gereklidir. Oksidatif hasardan üretilen serbest radikaller, kolajen ve elastini parçalayan matriks metalloproteinaz (MMP) enzimlerini aktive eder, böylece kırışıklıkları ve erken yaşlanmanın diğer belirtilerini destekler. Vitamin C, E vitamini ile birlikte , serbest radikal hasarını azaltmada oldukça etkilidir. Sağlıklı ciltler için diğer önemli mikrobesinler yeşil çay , karotenoidler , likopen , kurkumin ve koenzim Q-10’dur . Kırışıklıklar, akne ve kuru veya yağlı ciltler için topikal çözümler mevcut olmasına rağmen, vücudumuzun en büyük organını besinler ve mikrobesinlerin sinerjik kombinasyonları yoluyla içten desteklememiz kritik önem taşımaktadır. Bu bağlamda, yeterli kollajen üretimi sadece sağlıklı ciltler için değil, aynı zamanda güçlü ve sağlıklı koroner arterler, kemikler, kıkırdak ve vücuttaki tüm organların işlevini iyileştirmek için de önemlidir. Bu, yalnızca sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı seçimleriyle ve uygun mikro besin takviyesiyle sağlanabilir