Tekrarlayan düşüklerin nedenleri nelerdir ?
Gebelik her kadın için heyecan verici bir deneyimdir. . Bir çok kadın gebelikleri boyunca herhangi bir problemle karşılaşmadığı gibi , bir kısmıda düşük gibi bir olumsuzlukla karşı karşıya kalıyor. Düşük ve tekrarlayan düşükler, kadınları ve eşlerini bebek sahibi olma konusunda umutsuz bırakan son derece travmatik ve sinir bozucu deneyimdir. Peki düşük neden olur , art arda düşükler neden yaşanır, düşüğün tedavisi var mıdır ? Merak edilen bu soruların yanıtlarını makalemizin devamında bulabilirsiniz.
Tekrarlayan düşükler, art arda üç düşük oran olarak tanımlanır. Sporadik gebelik kaybı, tekrarlayan olmayan bir düşüktür. Çoğu sporadik gebelik kaybı, rastlantısal olarak ortaya çıkan fetal kromozom anormalliklerine bağlanabilir. Kadınların % 5’inden daha azının iki ardışık düşüğü vardır ve sadece % 1 -% 2’si art arda üç veya daha fazla düşükle karşılaşmaktadır.
Tekrarlayan gebelik kaybını tanımlamak ve tedavi etmek her zaman mümkün değildir. Bazen tekrarlayan düşüklerin nedeni tanımlanabilir ve tedavi edilebilir olup, gelecekteki başarılı gebeliklere yol açabilir. Ne yazık ki çoğu durumda tedavi mümkün değildir.
Tekrarlayan düşüklemenin nedenini belirlemeye yönelik araştırmalar şunları içerir:
Rahim boşluğunun araştırılması
Konjenital uterus anormallikleri (örneğin uterin septum, unicornuate uterus), fibroidler, polipler ve yara izleri gibi problemleri tanımlamak için 3D saline infüzyon sonogramları veya histeroskopi Bu durumların çoğunu tedavi etmek için histeroskopi cerrahisi mevcuttur.
Genetik testler
Düşüklerin yaklaşık % 4ü, erkek ya da kadını etkileyen kromozomal problemlerden kaynaklanmaktadır. Etkilenen kişinin bundan dolayı fiziksel veya sağlık sorunu yoktur, ancak anormal yumurtalar veya spermler düşük yapmaya neden olur. Bunu teşhis etmek için kan testi yapılır.
Hormonal testler
Hormonal testler yumurtalık rezervini kontrol eder ve tiroid bozuklukları ve prolaktin fazlalığı gibi şeyleri arar. Bu koşulların çoğu için tıbbi tedaviler mevcuttur.
Tekrarlayan düşükler, bir kadının iki veya daha fazla klinik gebelik kaybı (düşükler) geçirmesidir.Tekrarlayan düşüklere sahip kadınların yaklaşık üçte ikisi nihayetinde genellikle tedavi olmaksızın tam süreli ve sağlıklı bir hamilelik taşıyacaktır.Düşüklerin çoğunluğu, embriyo veya fetüste ekstra kromozom veya eksik kromozomlar gibi genetik anormalliklerin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Düşük riski maternal yaşla birlikte artmaktadır. Uterin anomalileri, tekrarlayan düşüklerin bir diğer nedenidir. Uterin fibroidleri ve endometriyal adezyonlar da tekrarlayan düşükle ilişkili olabilir.
Gebelik kayıplarının çoğu kromozomal veya genetik, anormalliklerden kaynaklanır . Anormallik yumurtadan, spermden kaynaklı olabilir.Tekrarlanan düşüklerle ilişkili başka genetik problem sperm yada yumurtanın anormal kromozomları olmasıdır. Bir embriyo çok fazla veya çok az genetik malzeme alırsa, durum bir düşükle sonuçlanır.Rahmin belirli konjenital sorunları tekrarlayan düşüklere bağlanır. Rahim içinde adezyon ve skar oluşumu gösteren Asherman sendromu, bir kadının gebe olduğunu bile bilmeden sıklıkla ortaya çıkan tekrarlayan düşükler ile ilişkili olabilir.Bazı tıbbi rahatsızlıkları olan kadınların tekrarlayan düşük riskleri olabilir.
Tekrarlayan gebelik kaybı olan hastalar için tedavi önerileri, tekrarlayan gebelik kaybının altında yatan nedene dayanmaktadır.Tekrarlayan düşüklerin nedenini bulmak için, doktor tıbbi geçmişinizi ve geçmiş gebeliklerinizi soracaktır. Pelvik muayene dahil olmak üzere tam bir fiziksel muayene yapılabilir. Tekrarlayan düşüklerin genetik nedenlerini tespit etmeye yardımcı olmak için test yapılabilir. Bir rahim probleminin tekrarlayan düşüklere neden olup olmadığını bulmak için görüntüleme testleri düşünülebilir. Sevgili okurlar tekrarlayan düşüklerin nedenleri ile ilgili hazırlamış olduğumuz makalemizi incelediniz. Konuya dair soru ve yorumlarınızı bizlerle bu başlık altından paylaşabilir, sorularınıza en kısa zamanda yanıt alabilirsiniz.