Yumurtlama belirtileri Kadınlar Kulubü
Yumurtlama belirtileri Kadınlar Kulübü
Adet döngülerimiz sinir, sindirim sistemi, dolaşım sistemi ve üreme sistemlerimiz ile yakından ilişkilidir. Menstrüel siklüslerimizin kalitesi ve düzenliliği, vücudumuzun ve zihnimizin genel işlevlerini bir bütün olarak yansıtmaktadır. Bir çok kadının adet döngüsü düzenli iken geri kalanının döngüsü düzensizdir. Düzensiz döngüue sahip olmak yumurtlama gününü belirlemeyi zorlaştırarak hamile kalma da sıkıntı yaşatabiliyor. Bu makalede düzensiz adet dönemine sahip olanlar için yumurtlama dönemi nasıl hesaplanır ona değinicez.
Vücudunuz düzenli adet döngüsündeyken, doğurgan olduğunuz ve ne zaman döneminizi beklemeniz gerektiğini anlamak kolaydır. Fakat menstrüel düzensizlikleriniz olduğunda, bereketli döneminiz her ay farklı olabilir. Yumurtlamayı merkez alan bu verimli zaman bazı anlatı işaretleri verir. Vücudunuzda neye bakacağınızı biliyorsanız, her ay ovülasyonunuzu izleyebilir ve gebe kalmanın en iyi zamanlarını tahmin edebilirsiniz.
Düzensiz döngülerime neden ne olabilir?
Menstrüel siklüsünüzde, özellikle stresli zamanlarda veya hastalıktan dolayı, zaman zaman bazı usulsüzlüklerin yaşanması normaldir. Çoğu kadın için, döngü düzenliliği, stres ve hastalık giderildiğinde geri dönecektir.Kronik düzensizliği olan kadınlar için, olasılıkla östrojen ve progesteron ile altta yatan bir hormonal dengesizlik olup, ovulasyon veya menstrüasyon sıklığını etkiliyor olabilir. Hormonal dengesizliğin ortak bir nedeni Polikistik Over Sendromu (PCOS) olarak bilinen tıbbi durumdur. Yeme bozukluklarıyla mücadele eden kadınlar genelde hormonal dengesizlikler yaşarlar. Bu durum da adet düzensizliğine neden olabilir. Anoreksiden veya aşırı egzersizden kaynaklanan fiziksel zorlamadan kaynaklanan yeterli beslenme eksikliği beynin yapısını değiştirebilir ve beynin follikül gelişiminde gerekli hormonları tetiklemesini zorlaştırır. Folikül gelişiminin olmaması östrojen eksikliğine neden olabilir.
Adetim düzensiz yumurtlama olduğunu nasıl anlayacam ?
Yumurtlama gününü belirlemenin bir çok yolu vardır. İşte yumurtlama gününü belirleyen özellikler.
Yumurtlama Nedir Belirtileri Nelerdir ?
Adet tarihi kaydetme
Adet olduğunuz zaman bir takvim tutun. Son adet tarihlerinizi, adetinizin yoğunluğunu ve uzunluğunu bu takvime kaydedin. Döngü verilerinizi ne kadar uzun süre kaydederseniz ovülasyon günlerinizi o kadar kolay belirleyebilirsiniz..
Düzenli bir döngünüz varsa, ovulasyonun bir sonraki beklenen süreden 14 gün önce gerçekleşmesi olasıdır. Bu yöntemle yumurtlamaya başladığınız günün tam sayısını kesinleştiremeyeceğinizden, bir tarih aralığı elde etmek için bu tarihten 5 gün önce ve 4 gün sonra eklemeniz gerekir. Genel olarak, 9. günden 18. güne kadar, bereketli ve hamile kalma olasılığınız yüksektir.
Vajinal akıntı inceleme
Yumurtlamaya yaklaşırken, östrojen seviyesi artar. Bu, sperm ve yumurta olası bir karşılaşma kolaylaştırmak için verimli mukus salınımını tetikler. İşlem genellikle yumurtlamadan 6 gün önce başlar. Bu süre zarfında, nemli ve kremsi bir akıntı fark edebilirsiniz. Akıntı berrak ve gerginleştiğinde (yumurta beyazı gibi) yumurtladığından emin olabilirsiniz.Vajinal akıntınızı izlemek, ovulasyonunuzu hesaplamak için oldukça doğru bir yoldur. Bu basittir ve verimli ovülasyon günlerinizin yanı sıra bereketli günleri de tespit etmenize olanak tanır.
Ovülasyon testi kullanın
Yumurtlamayı tetikleyen şey, hipofiz bezi tarafından salınan luteinizan hormonun (LH) bir yükselişidir. Bu LH dalgalanma yumurtlamadan 24-48 saat önce gerçekleşir. Bir ovulasyon testi , vücudunuzdaki yüksek LH seviyesini algılayabilir, bu nedenle de ovülasyonu belirtir.
Bazal vücut ısısı kaydetme
Bunu ölçmek için dijital bazal vücut sıcaklık termometresine ihtiyacınız var. Bu termometreler belirli sıcaklıkları bir derece veya onuncu dereceye kadar hesaplayabilirler. En az ufak bir aktivite bile sıcaklığını artırabileceğinden, yataktan kalkma da dahil olmak üzere başka bir şey yapmadan önce her gün sabahın ilk ısı derecesini almanız gerekir. Sabah uyandığınız gibi daha yataktayken vücut ısınıızı ölçün ve kaydedin..
Evet sevgili anneler ne diyor okuyucuları ; Bu konu hakkın da lütfen deneyimlerinizi bizlerle bu başlık altın dan paylaşın. Düzensiz adet dönemine sahipseniz ve 1 yıla aşkın düzenli ilişkiye rağmen bebek sahibi olamıyorsanız mümkün olan en kısa sürede kadın doğum uzmanına görünün..Adet düzensizliği tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Tedaviniz altta yatan nedene bağlı olarak yapılacaktır. Dileyen her kadının anne olması dileği ile. Sağlıklı günler diliyoruz.